Dostupni linkovi

NUNS: Evropsku federaciju novinara brine tretman novinara u Srbiji


Urednik ugašenih "Vranjskih" Vukašin Obradović na jednom od protesta NUNS
Urednik ugašenih "Vranjskih" Vukašin Obradović na jednom od protesta NUNS

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard izjavio je da ga veoma brinu dešavanja u Srbiji, tretman novinara i rast autocenzure, prenelo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

"Vodeći srpski političari moraju da shvate da nasilje i pritisci na novinare moraju biti osuđeni", rekao je za NUNS Bjeregard, koji će biti jedan od uvodnih govornika na konferenciji Evropske unije o medijima na Zapadnom Balkanu u novembru u Tirani.

On je rekao da će u Tirani od evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana tražiti da bude "veoma jasan i koherentan kada su u pitanju medijske slobode u Srbiji."

Bjeregard je potvrdio i da će EFJ utvrditi najadekvatnije mehanizme reagovanja na situaciju u Srbiji a potom raditi na tome da se oni i sprovedu.

U saopštenju NUNS-a navodi se da je povodom najnovijih dešavanja u medijskom prostoru Srbije, Upravni odbor EFJ na redovnom sastanku ugostio predstavnicu NUNS-a Maju Vasić-Nikolić.

Ona je, kako se navodi, iznela probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i prenela zahtev NUNS-a da Upravni odbor EFJ organizuje misiju u Srbiji koja bi razgovarala sa novinarima i sa predstavnicima države.

Osvrnuvši se na poslednje slučajeve pritisaka koji su doveli do zatvaranja uglednog nedeljnika Vranjske i štrajka gladju vlasnika i glavnog urednika tog nedeljnika Vukašina Obradovića, kao i na kampanju protiv Stevana Dojčinovića i redakcije mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, Vasić-Nikolić je posebno naglasila da to nisu pojedinačni slučajevi, te da su kritični novinari i mediji širom Srbije pod kontinuiranim pritiscima.

Ona je od članova Upravnog odbora i Mogensa Blihera Bjeregarda zatražila da EFJ učini sve što je moguće i u okviru mandata organizacije izvrši pritisak ne samo na srpske vlasti već i na instititucije Evropske unije kako bi novinari u Srbiji mogli da rade svoj posao nesmetano i da bez straha izveštavaju u javnom interesu.

Maja Vasić-Nikolić razgovarala je sa potpredsednicom EFJ Nadeždom Ažgikinom iz Udruženja novinara Rusije o mogućem susretu srpskih i ruskih novinara kako bi razmenili iskustva u borbi protiv pritisaka države.

Predstavnica NUNS-a je razgovarala i sa Andreasom Bitnerom iz Udruženja novinara Nemačke i Patrikom Kamenkom iz Sindikata novinara Francuske o mogućim aktivnostima tih organizacija u njihovim zemljama povodom problema sa medijskim slobodama u Srbiji, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG