Dostupni linkovi

Prva poseta saudijskog kralja Rusiji


Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u Moskvi sa saudijskim kraljom Salmanom, učvršćujući odnose koji su ključni za određivanje cene nafte u svetu i mogu doprineti rešavanju sukoba na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

King Salman, prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju, predvodi delegaciju koja je dogovorila poslove u vrednosti od nekoliko milijarda dolara, obezbeđujući tako preko potrebne investicije za rusku ekonomiju pogođenu niskim cenama nafte i zapadnim sankcijama.

Na političkom planu nema značajnijeg približavanja stavova o pitanjima o koja dele dve strane, uključujući i podršku rivalskim strujama u Siriji.

Međutim, tokom razgovora nije bilo ni otvorenog neslaganja. Obaveštavajući novinare o razgovorima, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov fokusirao se na pitanja o kojima postoji saglasnost dve zemlje.

On je kazao da su se dva lidera složila o važnosti borbe protiv terorizma, pronalasku mirnog rešenja za sukobe na Bliskom istoku i poštovanju principa teritorijalnog integriteta.

Kao konkretni izraz produbljivanja odnosa, saudijski zvaničnici su saopštili da su Rijad i Moskva potpisali sporazum o razumevanju o nabavci ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

XS
SM
MD
LG