Dostupni linkovi

Pukla ljubav između Vlade i Univerziteta


Učenici medicinske škole, ilustrativna fotografija
Učenici medicinske škole, ilustrativna fotografija

Gotovo dva mjeseca u Crnoj Gori se lome koplja na relaciji državni univerzitet i Ministarstvo prosvjete. Povod je Visoka medicinska škola u Beranama, koju Univezitet pokušava da prebaci u Podgoricu u kojoj je veća naučno-nastavna baza, dok se Vlada i Ministarstvo tome oštro protive, vodeći računa o razvojnim interesima sjevera zemlje.

Crnogorska javnost zatečena je oštrinom sukoba, s obzirom na dosadašnje harmonične odnose dvije strane, pa se spekuliše da je u pozadini navodne ugroženosti autonomije Univerziteta trvenje između frakcija u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Neuobičajeno žestok sukob Univerziteta Crne Gore, odnosno rektorata sa Radmilom Vojvodić na čelu, i Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete kojim rukovodi Damir Šehović, već sedmicama puni stranice podgoričke štampe.

Umjesto razmjene argumenata, sve češće se mogu čuti međusobne optužbe, u kojoj svaka strana proziva onu drugu za nepoštovanje savremenih standarda studiranja i slova zakona.

Da Vlada ostaje čvrsta u svojoj odluci kako je svrsishodno da se studenti i ove godine upišu na Visoku medicinsku školu u Beranama bilo je jasno nakon što je sam premijer Duško Marković, tokom nedavne proslave Dana opštine u tom gradu na sjeveru Crne Gore, poručio da se nadležnosti poštuju.

"Poštujmo nadležnosti. Ako neko misli da je pogriješio neka pokrene postupak, ali se odluke moraju izvršavati. Zamislite vladu jedne zemlje o čijim će se odlukama arbitrirati, a takvu odluku nijesmo donijeli preko koljena", rekao je Marković.

No, rektorka Univerziteta Radmila Vojvodić, u učestalim javnim nastupima, nije krila svoju ozlojeđenost, pa je u posljednjoj izavi za medije pozvala ministra prosvjete Damira Šehovića, da podnese stavku, pošto se, kako je ocijenila, autoritarno okomio na Univerzitet kao najvažniju instituciju društva.

Vojvodić okrivljuje Šehovića da "puca iz prazne političko-partijske puške" i pokušava da nametne odluku Vlade o upisu studenata u Beranama umjesto u Podgorici u kojoj je Visoka medicinska škola akreditovana pri Medicinskom fakultetu i u nastavnoj bazi Kliničkog centra.

'Okrestrirana kampanja'

Sa druge strane, sam premijer Marković danas je za skupštinskom govornicom još više zategnuo retoriku, istakavši kako je Vlada jednostrano i ostrašćeno zasuta orkestriranom kampanjom.

"Iz takve orkestrirane kampanje u jednom broju medija mogao bi se steći utisak da je Vlada Crne Gore, sa premijerom na čelu, nasrnula na Univerzitet, sa željom da zatre svaku klicu autonomije ove vodeće obrazovne institucije u državi. Kao i da zada smrtni udarac kvalitetu visokog obrazovanja u našoj zemlji. Činjenice, naravno, govore potpuno suprotno", riječi su prvog čovjeka Vlade Crne Gore.

Profesorica književnosti Božena Jelušić ističe kako obje strane zastupaju interese studenata – Ministarstvo koje vodi računa o razvojnom interesu sjevera zemlje i Univerzitet o kvalitetu studiranja.

"Međutim, u konkretnom sukobu, meni je kao profesorici argumentacija rektorata daleko bliža. Mi ne možemo ići sa fakultetima ka studentima, nego studente moramo privoditi k znanju. Ono što je za mene problem jeste što se kod nas nikada istinski ne brine o obrazovanju. Mislim, prije svega, na njegov kvalitet i kredibilitet. O tome govori i disperzija svih univerzitetskih jednica koje su dovele u pitanje kvalitet studija. Takođe, slaba studentska zajednica, koja nema nikakav odgovor na društveno okruženje, niti neki svoj identitet", ocjenjuje Jelušić za Radio Slobodna Evropa.

Jelušić: Istinska nebriga o obrazovanju
Jelušić: Istinska nebriga o obrazovanju

I dok rektorka Vojvodić tvrdi kako je u konkretnom slučaju riječ o napadu na autonomiju Univerziteta koji "nije bio prćija nijedne vlade unazad 40 godina", drugačiji utisak ima profesorka Jelušić, koja smatra da je sistem obrazovanja u Crnoj Gori uvijek bio u funkciji politike.

"Da je imao autonomiju, ne bismo imali problem sa kvalitetom obrazovanja i visokim šklostvom, kao što imamo danas. Dakle, priča o tome da nije bio 'prćija ne drži vodu' – sve je u ovoj državi bilo prćija. I, u ovom trenutku bilo bi najoptimističnije misliti da je došlo vrijeme da se na to stavi tačka. Ali u postojećim okolnostima, u takve tačke uopšte ne vjerujem. Vi ste, zapravo, u jednom momentu prepustili univerzitetu i to prije svega državnom, takvu tešku liberalizaciju koja je dovela do urušavanja kvaliteta. To je takođe bilo veoma politički profitabilno", ističe Božena Jelušić.

Aktuelna rektorka Radmila Vojvodić poznata je crnogorska rediteljka koja je godinama pokrivala značajne funkcije u oblasti kulture, a njena marketinška agencija MAPA radila je promotivne kampanje za vladajuću Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića uoči svakih izbora.

Međutim, Božena Jelušić, koja je funkcionerka opozicionog građanskog pokreta URA, ne dijeli stav dijela javnosti da je u pozadini sukoba na relaciji Vlada – Univerzitet, borba frakcija u samom DPS-u.

"Skoro da nijesam u prilici da povjerujem da se odista u Demokratskoj partiji socijalista mogu pojaviti frakcije. Prije mi to djeluje kao jedna dobra pozorišna predstava", navodi Jelušić.

Kakav će biti konačan epilog konflikta između državnog univerziteta i Vlade trebalo bi da bude poznato već u utorak, do kada je ostavljen novi rok rektoratu da raspiše konkurs za upis na fakultetu u Beranama.

O tome odlučuje Upravni odbor Univerziteta, u kome je u međuvremenu Vlada uspjela da promijeni svoja tri predstavnika i time vjerovatno obezbijedi većinu za izglasavanje takve odluke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG