Dostupni linkovi

Katalonski ispit demokratije za EU


EU članice treba da se zapitaju kako Španija primjenjuje demokratske norme
EU članice treba da se zapitaju kako Španija primjenjuje demokratske norme

Vlasti Katalonije saopštile su da su dobili većinsku podršku na, u nedjelju održanom, referendumu o nazavisnosti od Španije. Španski ministar pravde u ponedjeljak je zaprijetio da bi mogli „upotrijebiti zakon“ da suspenduju katalonsku autonomiju, ukoliko regionalni parlament proglasi nezavisnost.

Pokušaj španske vlade da zaustavi referendum brutalnom upotrebom sile, otvorio je urgentna pitanja za ostale EU članice u vezi toga kako Španija primjenjuje demokratske norme 42 godine nakon smrti fašističkog diktatora Francisca Franca.

Jedini EU zvaničnik koji se oglasio u nedjelju, belgijski premijer Charles Michel, govorio je u ime mnogih u Evropi kada je u tweetu napisao: „Nasilje nikad ne može biti odgovor“.

Dan poslije, oglasila se Evropska komisija (EK) u podne porukom da je referendum nelegalan, ali i da nasilje ne ne može biti instrument politike. Šef EK, Jean Claude Juncker će razgovarati sa premijerom Marianom Rajoyom.

„Danas je Katalonija pobijedila na mnogo referenduma. Zaslužili smo pravo da nas čuju, poštuju, prepoznaju. Na ovaj dan nade i patnje, građani Katalonije su zaslužili pravo na nezavisnu državu u formi republike. Stoga će moja vlada u narednih nekoliko dana poslati rezulatate današnjeg glasanja parlamentu Katalonije, gdje leži suverenitet naroda, da bi oni mogli djelovati u skladu sa zakonom o referendumu“, izjavio je Charles Piugdemont predsjednik Katalonije, pola sata prije ponoći u nedjelju veče.

A rezultati glase ovako: od 5,34 miliona Katalonaca sa pravom glasa, glasalo je 2,26 miliona ljudi, odnosno 42 posto i njih 90,1 procenata su glasali za nezavisnost, dok je 7,9 posto njih bilo protiv. Ostatak glasača je poništio svoj listić. Katalonska vlada je rekla i da je 700.000 ljudi spriječeno da glasa.

Barselona: Stotine povređenih u sukobima sa policijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Španska je vlada je upotrijebila jake policijske snage dovedene izvan Katalonije, uz obrazloženje da je referendum nelegalan, i suprotan španskom Ustavu. Premijer Mariano Rajoy je nakon glasanja sinoć, u obraćanju naciji rekao da referenduma nije ni bilo, a policiju pohvalio na dobro obavljenom poslu.

Vlasti Katalonije pak misle drugačije.

“Situacija koja se razvila u Kataloniji zbog nepopustljivosti i represije, te kompletnog negiranja realnosti, kao i neprijateljstava koje smo vidjeli na demokratske zahtjeve, a koje je izvela naša država, ovo pitanje ne čini više domaćim problemom. To je evropsko pitanje koje se direktno tiče fundamntalnih vrijednosti i mira u Španiji, slobode i kohabitacije koja je građena decenijama na razlilite načine”, poručio je Piugdemont.

Nakon što su juče oćutali cjelodnevno brutalno nasilje španske policije nad katalonskim glasačima, EU se u ponedjeljak oko podneva oglasila.

Dijalog neophodan: Jean Claude Juncker
Dijalog neophodan: Jean Claude Juncker

Evropska komisija kaže da je katalonski referendnum nelegalan, ali je osudila nasilje španske policije, ističući da "nasilje ne može biti instrument politike".

Predsjednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker će razgovarati sa premijerom Marianom Rajoyom. Brisel je pozvao obje strane na dijalog.

Malo prije izvršnog tijela EU, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke preko zamjenika ministra, Michaela Rotha, porukom:

“Separtizam ne rješava niti jedna problem. Sve EU članice treba striktno da poštuju principe i pravila vladavine prava i demokratije.“

Prema riječima Rotha politički konflikti u EU trebaju se razriješavati kroz dijalog umjesto nasilja na ulicama.

“Obje strane treba da kažu da su spremne na to”, dodao je Roth, demantujući istovremeno pisanje španskih medija da je kancelarka Angela Merkel razgovarala sa Rajoyem u nedjelju.

Barselona, 1. oktobra 2017.
Barselona, 1. oktobra 2017.

U međuvremenu je španski ministar pravde Rafael Catala izjavio da bi Španija mogla upotrijebiti ustavne ovlasti da suspenduje katalonsku autonomiju ukoliko regionalni parlament proglasi nezavisnost.

Kako je pojasnio, član 155 Ustava kaže da centralna Vlada može suspendovati autonomne ovlasti ovog sjeveroistočnog regiona Španije.

Član 155 je tu. Upotrijebićemo cijelu snagu zakona. Naša obaveza je da riješimo problem, čak iako korišćenje određenih mjera može biti bolno. Ali ako neko proglasi nazavisnost mi ćemo morati da im kažemo da ne mogu”, rekao je Catala u televizijskom intervju.

U tekstu pod naslovom “Talasi Katalonskog referendum mogu se proširiti izvan Španije” britanski “The Guradian” u analizi navodi da Katalonija nije jedinstven slučaj, da širom Evrope različite grupe traže redefinisanje identiteta i odbacuju centralizovane države.

Policija razbija vrata na jednom od glasačkih mjesta u Kataloniji
Policija razbija vrata na jednom od glasačkih mjesta u Kataloniji

Takođe upozoravaju da je pokušaj španske vlade da zaustavi referendum brutalnom upotrebom sile, otvorio urgentna pitanja za ostale EU članice u vezi toga kako Španija primjenjuje demokratske norme 42 godine nakon smrti fašističkog diktatora Francisca Franca.

Jedini EU zvaničinik koji se juče oglasio belgijski premijer, Charles Michel, govorio je u ime mnogih u Evropi kada je u tweetu napisao: „Nasilje nikad ne može biti odgovor“, navodi Guardian.

Da će se EU sebe radi morati, iako nerado, pozabaviti ponašanjem španske vlade govore brojni komentari na društvenim mrežama. Za ovu priliku izdavajmo onaj legendarnog ruskog šahovskog šampiona, sada snažnog protivnika i opozicionara ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Garija Kasparova koji je na Twitteru na španskom jeziku napisao:

„Lijepo obećanje Ujedinjene Evrope je bilo da će okončati upotrebu sile u razješenju konflikata. Vlada Španije je upravo izdala to obećanje“ zaključio je Kasparov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG