Dostupni linkovi

EK: Katalonski referendum je nelegalan


Sjedište Evropske komisije
Sjedište Evropske komisije

Evropska unija je izašla sa saopštenjem u kojem konstatuje da je jučerašnji referendum o nezavisnosti Katalonije, “nelegalan” prema Španskom ustavu. Sve što se desilo u nedelju u Kataloniji, za Brisel ostaje “unutrašnja stvar Španije”.

“Pozivamo sve relevantne aktere da se vrlo brzo okrenu od konfrontacije prema dijalogu. Nasilje nikada ne može biti instrument u politici. Verujemo u vođstvo premijera Marijana Rahoja da upravlja ovim teškim procesom uz puno poštovanje španskog ustava i temeljnih prava građana sadržanih u njemu”, stoji u saopštenju Evropske unije.

Ovo saopštenje je pročitao portparol Evropske Komisije Margaritis Schinas tek nakon što je upitan od strane novinara da reaguje u ime institucija Unije na jučerasnje nasilje u Kataloniji. U uvodnom govoru na otvaranju redovne konferencije za štampu u sedištu Unije, predstavnik Evropske Komisije se nije dotakao referendum u Kataloniji.

Prema nezvaničnim informacijama, neki poslanici Evropskog Parlamenta su već poslali pismo predsedniku Evropske komisije, Jean Claude Junkeru, da se pozove na član 7 Lisbonskog sporazuma, koji podrazumeva pokretanje “postupka protiv države članice za koju se smatra da je počinila kršenja osnovnih prava”. Niko u Evropskoj komisiji nije hteo da potrvdi ove informacije, niti da komentariše mogućnost pozivanja na član 7 Lisbonskog Sporazuma.

Takodje se saznaje da će večeras u Strazburu na plenarnoj Sednici, Evropski parlament raspravljati o dešavanjima u Kataloniji u nedelju.

Portparol vropske Komisije Margaraitis Schinas je odbacio paralele Katalonskog referenduma sa kosovskim, istakavši kako se u slučaju kosovske nezavisnosti, radilo o potpuno “specifičnom kontekstu” i da ove dve situacija iz perspektive Evropske komisije nisu uporedive.

“Bio je zajednički stav usvojen od strane Saveta EU, i nakon deklaracije Ujedinjenih nacija tenekoliko rezolucija UN-a i međunarodne zajednice, kao i veoma specifične geopolitičke logike i konteksta sa vrlo specifičnin obrazloženjem”, ocenio je Schinas.

XS
SM
MD
LG