Dostupni linkovi

Hong Kong: Protestovalo više hiljada ljudi


Detalj sa protesta iz Hong Konga
Detalj sa protesta iz Hong Konga

Više hiljada gradjana protestovalo je u Hong Kongu zbog toga što, kako navode, vlada tog poluautonomnog kineskog grada, koju Peking podržava, koristi sudove za obračun s političkim protivnicima.

Demonstranti su nosili transparente s pozivima na neprihvatanje "autoritarne vladavine" i zahtevom da gradski sekretar za pravosuđe Rimski Juen podnese ostavku, navodi Asošiejted pres.

Oni su naveli da je Juen srušio vladavinu prava u Hong Kongu kada je tražio reviziju presude trojici demokratskih aktivista, posle čega su oni osuđeni na zatvorske kazne.

Apelacioni sud Hong Konga osudio je sredinom avgusta aktiviste Džošuu Vonga, Nejtana Loa i Aleksa Čoa na šest, osam i sedam meseci zatvora, pošto je preinačio prvobitnu presudu nižeg suda kojom oni nisu bili osuđeni na zatvorske kazne.

Vong, Lo i Čo osuđeni su zbog organizovanja nezakonitog skupa u septembru 2014. u Hong Kongu, koji je rasplamsao 79-dnevne nenasilne demonstracije iz kojih je izrastao "Kišobran pokret", koji se, izmedju ostalog, protivi nameri Pekinga da utiče na format izbora u Hongkongu.

Organizatori su saopštili da je na protestu bilo 40.000 ljudi, dok je policija navela da je učestvovalo 4.300 građana.

Protest je održan u danu kada Kina slavi 68. godišnjicu svog osnivanja.

XS
SM
MD
LG