Dostupni linkovi

Zagreb: Odbačena tužba u Čikagu, nismo naslednici NDH


Susret Ante Pavelića i Benita Musolinija

Sud u Čikagu odbacio je tužbu kojom je od Hrvatske traženo 3,5 milijardi dolara za naknadu štete koju su pretrpeli hrvatski Srbi, Romi i Jevreji tokom Drugog svetskog rata, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je Okružni sud Severnog okruga Istočnog područja Illinoisa juče odbacio tužbu u predmetu Lalić i ostali protiv Republike Hrvatske posle četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Tužba je pokrenuta krajem maja 2016, a njom je grupa tužitelja od Hrvatske zahtevala isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

"Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ponavlja da Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Hrvatske, nije naslednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog razdoblja", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Pošto se proletos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagua, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalich i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku. On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvoim rečima, Lalić i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država naslednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG