Dostupni linkovi

Pacoli Briselu: Nema ratifikacije demarkacije sa CG


Bedžet Pacoli u Briselu je boravio dva dana
Bedžet Pacoli u Briselu je boravio dva dana

Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli je potvrdio da je zvaničnicima u Briselu rekao da Skupština Kosova neće ratifikovati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom “ni sada, niti u narednom bliskom periodu”.

“Sada se nalazimo pred izazovom koji trebamo prevazići i moramo pronaći novi izlaz. Vidim da ima prostora da se radi na novoj alternativi, a da se zaobiđe demarkacija. Mi znamo da moramo u jednom trenutku moramo da završimo pitanje demarkacije, ali to ne možemo sada da uradimo. Treba da pronađemo adekvatan trenutak”, izjavio je Pacoli u Briselu.

Kosovski šef diplomatije je danas razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije za splljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, a juče sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Mogerini je u saopštenju potrvdila da je zvaničnicima iz Prištine ponovo rečeno da je neophodno da nova vlada napreduje na ispunjavanju jedina dva preostala uslova za viznu liberalizaciju, “pre svega svega ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i konkretnih dokaza u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Pacoli je i Podgorici pre tri dana kazao je da je zbog političke situacije, odnosno rasporeda snaga u kosovskom parlamentu u ovom trenutku nemoguća ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom:

Pacoli: Molimo za strpljenje oko granice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema bezvizni režim sa zemljama Šengena.

U maju 2016 Evropska komisija je preporučila zemljama članicama da ukinu vizni režim za Kosovo, u trenutku kada se ispune preostala dva uslova: borba protiv orgnizovanog kriminala i korupcije, te ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Od potpisivanja ovog sporazuma 2015 godine do sada pitanje demarkacije izazvalo je duboku poltičku krizu na Kosovu i nekoliko puta blokadu rada Skupštine.

XS
SM
MD
LG