Dostupni linkovi

Gužva na aerodromima u Kurdistanu zbog zabrane letenja


Aerodrom u Irbilu, sedištu Kurdistana

Stotine putnika čekale su danas da se ukrcaju na letove za izlazak iz iračkog Kurdistana, na aerodromu u gradu Irbilu, pošto je Bagdad najavio uvođenje zabrane letova posle referenduma o nezavisnosti tog autonomnog kurdskog regiona na severu Iraka.

Iračko Ministarstvo saobraćaja zabranilo je međunarodnim avio prevoznicima da od sutra uveče lete do Irbila, glavnog grada iračkog Kurdistana, i drugog po veličini grada Sulejmanija, a većina prevoznika je objavila da će poštovati zabranu i sutra uveče obustaviti letove.

Mnogi putnici danas na aerodromu u Irbilu bili su stranci koji su navodili da žele da izbegnu mogućnost da ostanu zaglavljeni u kurdskom regionu kada zabrana letova sutra stupi na snagu.

Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je danas da je Turska pristala da sarađuje jedino s Bagdadom oko izvoza nafte iz tog kurdskog regiona.

Uprkos protivljenju Bagdada, autonomni irački Kurdistan do sada je preko Turske izvozio naftu proizvedenu u toj oblasti.

Al-Abadi je posle jučerašnjeg telefonskog razgovara s turskim premijerom Binalijem Jildirimom izjavio da će Turska podržati sve mere koje je Irak preduzeo kao odgovor na kurdski referendum o nezavisnosti, uključujući i prestanak obuke kurdske armije – pešmerge.

Kurdski zvaničnici tvrde da mogu da izdrže ekonomsku blokadu navodeći da je njihova regija samodovoljna kada je reč o energiji i snabdevanju gorivom. Takođe, da ima plodno poljoprovredno zemljište, piše Rojters.

Oni dodaju da tri četvrtine kamiona sa turskom robom koji ulaze preko granice nastavljaju dalje preko Kurdistana ka ostatku Iraka, dok je samo četvrtina namenjena ovoj regiji. Stoga bi, po njihovom mišljenju, štetu pretrpela i turska i iračka ekonomija.

Za nezavisnost Kurdistana od Iraka glasalo je više od 92 odsto izašlih na referendum u ponedeljak, saopštila je izborna komisija kurdskog regiona.

Nezavisnosti kurdskog regiona od Iraka oštro se protive Bagdad i susedna Turska.

XS
SM
MD
LG