Dostupni linkovi

EU: Srbija dobila 27 miliona eura za obrazovanje


Zgrada Evropske komisije u Bruxellesu
Zgrada Evropske komisije u Bruxellesu

Evropska komisija i Srbija potpisale su sporazum kojim će EU osigurati Srbiji bespovratna sredstava od 27.4 miliona eura. Ova sredstva su namenjena za reformu obrazovnog sistema i projekte u sferi obrazovanja.

Prilikom potpisivanja Srbiju je predstavljala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a evropsku stranu je predstavio komesar nadležan za proširenje Johannes Hahn koji je naglasio da se radi o prvoj vrsti pomoći ove prirode, ne samo za Srbiju nego na celom Zapadnom Balkanu.

“Sporazum koji smo potpisali, odražava odlučnost i spremnost Srbije da poboljša obrazovanje, ali iI pokazuje posvećenost Evropske nuije prema građanima Srbije, naročito mladima. Mladi drže ključ društvene kohezije i ekonomskog uspeha Srbije. Srpska deca zaslužuju iste mogućnosti kao deca EU”, izjavio je komesar Hahn.

Ministarka Jadranka Joksimović je naglasila da će ova podrška, pomoći nastavnom kadru da nastvne programe prilagode tržištu rada.

“Mi moramo mladima da damo novu šansu, a prava šansa ide uz pravo i efikasno obrazovanje”, izjavila je Joksimović.

Kako je objasnio komesar Hahn, jedan deo sredstava će biti namenjen za obuku nastavnika, u skladu sa novim modernim programom. Jedan deo će biti namenjen nastavnicima na jezicima manjina, a također će biti određena suma koja će biti namenjena isključivo romskoj deci, sa posebnim naglaskom na romske devojčice.

XS
SM
MD
LG