Dostupni linkovi

Kazna zbog protesta u Banjaluci


Antivladin protest u Banjaluci
Antivladin protest u Banjaluci

Odbornik Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković dobio je prekršajnu prijavu prema kojoj bi trebao da plati 1.500 konvertibilnih maraka (oko 770 evra) ili da ide u zatvor jer je, navodno, tokom protestne šetnje građana 20. septembra podstrekavao učesnike da krenu na zgradu Vlade Republike Srpske (RS).

Posle saslušanja u Policijskoj upravi Banjaluka, Stanivuković je odbio da potpiše zapisnik i preuzme prekršajni nalog, ističući da nije tačno da je tokom šetnje građana od Trga Krajine do zgrade Vlade bilo kojim svojim gestom izazivao nerede.

"Ovo je još jedan od pokušaja zastrašivanja, koji i mene i sve koji se bore protiv neracionalnog trošenja narodnog novca, kupovine skupih automobila i uopšte nepravde u našem društvu, čine da budemo još odlučniji, još istrajniji i još oštriji", naveo je Stanivuković u pisanoj izjavi.

On je naglasio da kao građanin i izabrani predstavnik gradjana poštuje sve institucije RS i da nikada ni u jednoj svojoj aktivnosti nije imao rušilačke namere, što mogu potvrditi mnogobrojni gradjani koji su učestvovali u protestima.

Stanivuković je ocenio da uprkos najboljim namerama, koje ima u svom političko-gradjanskom delovanju, najnovija prekršajna prijava samo je jedan u nizu pokušaja zastrašivanja njega i ljudi koji podržavaju njegov rad.

Prekršajni nalog uručen je i predsedniku Udruženja "ReStart Srpska" Stefanu Blagiću na iznos od 500 KM (oko 250 evra), zato što, kako je ocenila policija, kao organizator i rukovodilac javnog skupa, "nije preduzeo sve potrebne mere za osiguranje reda i mira".

U protestnoj šetnji 20. septembra u Banjaluci učestvovalo je nekoliko stotina građana, a skup je završen bez ijednog incidenta.

XS
SM
MD
LG