Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija i BiH: Radikalizam zajednički problem


Oliver Spasovski

Ekstremni radikalizam je zajednički, ali i globalni problem, rekao je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski nakon sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem danas u Sarajevu.

"Važno je uspostaviti mehanizme za prevenciju te raditi na procesu deradikalizacije i resocijalizacije za osobe koje su se vratile sa stranih ratišta", naveo je Spasovski.

Ministri su konstatovali da je saradnja BiH i Makedonije u oblasti sigurnosti na visokom nivou, što je od iznimnog značaja za obje zemlje, ali da postoje brojni zajednički sigurnosni izazovi koje je potrebno rješavati, a među kojima su pitanje migracija, terorizma i ekstremnog radikalizma, krijumčarenja ljudi, te robe.

Dobra politička saradnja i saradnja dva ministarstva biće spuštena i na operativni nivo, te je dogovorena i uzvratna posjeta Makedoniji policijskih eksperata koji će tako razmjenjivati iskustva i razgovarati o mogućnosti saradnje.

Najavljeno je potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima BiH da u Makedoniju putuju samo s ličnom kartom i obrnuto, što govori o međusobnom povjerenju među državama, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o razmjeni zaštićenih svjedoka.

XS
SM
MD
LG