Dostupni linkovi

Novo antitijelo napada 99 posto sojeva HIV virusa


Virus HIV-a

Naučnici su dizajnirali antitijelo koje napada 99 odsto sojeva HIV virusa i može spriječiti infekciju kod sisara.

Antitijelo je stvarano na taj način da napada tri kritična dijela virusa, što otežava HIV virusu da se odupre njegovim efektima.

Istraživanje je rađeno u saradnji američkog Nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije Sanofi. Testovi na ljudima počeće naredne godine kako bi se vidjelo da li antitijelo može da spriječi ili liječi infekciju, navodi BBC.

Ljudsko tijelo prisiljeno je da se bori protiv HIV virusa zbog nevjerovatne sposobnosti ovog virusa da mutira i da se mijenja.

Tri oblika HIV-a, ili tri soja, kod jednog pacijenta mogu da se porede sa onima kod gripa, tako da se imuni sistem bori sa ogromnim brojem sojeva.

Međutim, nakon višegodišnje infekcije, kod malog broja pacijenata razvije se moćno oružje nazvano "široko neutrališuća antitijela", koje napada bazu virusa i može da uništi veliki broj sojeva HIV-a.

Naučnici pokušavaju da koriste ova antitijela kao način liječenja HIV-a ili da spriječe samu infekciju.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Science, kombinuju se tri takva antitijela u jedno moćno "antitijelo trostranog efekta".

U eksperimentima koji su vršeni na 24 majmuna utvrđeno je da nijedna životinja kojoj je dato antitijelo nije razvila infekciju prilikom kasnijeg ubrizgavanja virusa HIV-a.

XS
SM
MD
LG