Dostupni linkovi

Tramp uveo nove sankcije Severnoj Koreji


Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je izvršnu odredbu o proširenju sankcija severnokorejskim kompanijama, u nameri da odvrati Pjongjang od daljeg razvoja nuklearnog oružja, prenosi Rojters.

Tramp je rekao novinarima tokom sastanka sa liderima Japana i Južne Koreje u Njujorku da će nova izvršna odredba "preseći izvore prihoda Pjongjangu za razvijanje najsmrtonosnijih oružja poznatih ljudskom rodu".

On je dodao da su među industrijama koje će biti sankcionisane tekstilna, ribolov, informacione tehnologije i prerađivačka industrija.

Prema njegovim rečima, te mere za cilj imaju remećenje severnokorejskih trgovinskih mreža putem udara po svakom entitetu koji posluje sa tom zemljom.

"Tolerancija za ovo odvratno ponašanje mora prestati", naveo je Tramp.

Tramp je takođe naveo da će kineska centralna banka narediti finansijskim institucijama da prekinu saradnju sa Pjongjangom.

On je pohvalio kineskog predsednika Si Đinpinga zbog prekidanja finansijskih veza sa Severnom Korejom.

Tramp se sastao se danas u Njujorku s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom povodom aktuelne krize oko Severne Koreje i njenog nuklearnog programa, javlja Asošiejted pres.

Mun je pohvalio Trampov oštar govor u Ujedinjenim nacijama u utorak i rekao da su SAD "odgovorile na veoma dobar način".

Američki predsednik rekao je u utorak da će "potpuno uništiti Severnu Koreju" ako SAD budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike.

Južnkorejski predsednik je ocenio provokaciju Severne Koreje kao "jadnu", a Tramp ga je pohvalio zbog izbora reči.

Naime, Trampova protivnica na prošlogodišnjim izborima u SAD Hilari Klinton našla se tada na udaru kritika pošto je za Trampove pristalice rekla da su "šaka jada".

Tramp je naveo i da SAD i Južna Koreja rade na poboljšanju trgovinskih sporazuma, ali da je to manje važno od odgovora na severnokorejsku pretnju.

Mun je na sednici Generalne skupštine UN izjavio da su sankcije neophodne kako bi se Pjongjang doveo za pregovarački sto i bio prinuđen da odustane od svog nuklearnog programa, ali da krizu treba rešavati na stabilan način, kako se ne bi uništio mir.

On je naglasio da Seul ne želi kolaps Sjeverne Koreje i dodao da je međunarodna zajednica spremna da stane na "pravu stranu istorije".

XS
SM
MD
LG