Dostupni linkovi

Katalonska vlada: Udarac na organizaciju referenduma


Podrška građana referendumu
Podrška građana referendumu

Katalonska vlada priznala je danas da su opsežne policijske akcije sprovedene prethodnog dana u regionu uticale na organizaciju referenduma o nezavisnosti planiranog za 1. oktobar, koji je zabranio ustavni sud zemlje.

"Jasno je da su promenjena pravila igre", rekao je za katalonsku televiziju TV3 potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras.

Španska civilna garda juče je privela 14 visokih zvaničnika katalonske vlade. Među njima je bio i Žozep Marija Žove desna ruka potpredsednika Žunkerasa, koji je i vođa partije ERC, republikanske desnice Katalonije.

Uz hapšenja sprovedeni su brojni pretresi uključujući i skladišta na oko 50 kilometara od Barselone gde je policija zaplenila gotovo 10 miliona glasačkih listića.

Akcije su izazvale talas demonstracija separatističkih aktivista, posebno u Barseloni gde su sazvani novi protesti za danas.

Te operacije je danas više dnevnika opisalo kao odlučujući udarac na logističku organizaciju referenduma koji je španski ustavni sud zabranio.

"Očigledno je da referendum ne može da se održi u uslovima koje bismo želeli jer bismo voleli da svi građani ove zemlje mogu da se kreću slobodno i da ne budu uhapšeni", rekao je Žunkeras.

On je rekao da je jasno da građani neće biti u mogućnosti da glasaju kao obično iako je već mesecima regionalna vlada davala uveravanja da je sve pripremljeno da glasanje na referendumu bude verodostojno i da može da bude priznato.

Žunkeras je ipak ublažio svoju današnju izjavu i dodao da će sve učiniti da se referendum održi kako je planirano 1. oktobra i dodao da je "uveren da većina građana ove zemlje (Katalonije) želi da glasa".

Prema anketama više od 70 odsto Katalonaca je za održavanje referenduma i to da on bude održan uz saglasnost centrlane vlade, da se ustanovi da li većina stanovništva regiona želi nezavisnost od Španije. Dosadašnje ankete takođe su ukazivale da su Katalonci podeljeni skoro jednako oko tog pitanja.

Šef konzervativne španske vlade Marijano Rahoj od 2012. govori da ne može da ispregovara održavanje takvog "nelegalnog" referenduma koji nije predviđen Ustavom zemlje.

XS
SM
MD
LG