Dostupni linkovi

Preko 160 novinara regije podržalo Obradovića i Dojčinovića


Protest podrške Obradoviću i Vranjskim u Beogradu
Protest podrške Obradoviću i Vranjskim u Beogradu

Preko 160 novinara i medijskih radnika sa postjugoslovenskih prostora, među kojima i pet predsednika novinarskih udruženja, potpisalo je pismo solidarnosti neformalne asocijacije "Novinarska mreža" sa kolegama iz Srbije - Vukašinom Obradovićem, Stevanom Dojčinovićem i zaposlenima u ugašenom nedeljniku "Vranjske".

Novinarska mreža podseća da su “Vranjske” bile kritičar svih režima, od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

“Početkom 2003. bile su prvi medij u Srbiji koji je pisao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a novinari tog lista dobitnici su svih relevantnih nagrada koje se dodeljuju u novinarstvu u Srbiji, među kojima su i 'Jug Grizelj', 'Staša Marinković', te 'Dušan Bogavac'”, podseća se u saopštenju.

Novinarska mreža traži od svih međunarodnih organizacija da “konačno krenu da rade u interesu naše profesije i interesu samog društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno otkad je Srbija postala kandidat za prijem u EU.”

“Alarmantnijeg poziva na pomoć od poteza Vukašina Obradovića, koji je svoj život stavio na kocku zbog situacije u profesiji i zemlji – nema.

Konačno moramo da shvatimo da je ugrožavanje radnog mesta i same profesije, ponižavanje i ljudsko i profesionalno, kojem su izloženi mnogi medijski i drugi radnici u ovoj zemlji, ugrožavanje ljudskog života.

Mi, dole potpisani medijski radnici, pozdravljamo odluku našeg kolege Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu, stojimo uz njega i njegovu borbu ljudski i profesionalno, kao i uz Stevana Dojčinovića i kolege iz “Vranjskih”, te zahtevamo od vlasti i međunarodnih institucija i organizacija da obezbede minimum uslova da se profesionalno bavimo našim poslom”, zaključuje se u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik i direktor ugašenog nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji je bio smešten na interno odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, na preporuku lekara prekinuo je štrajk glađu i na sopstveni zahtev izašao iz bolnice.

Obradović se juče zatvorio u redakciji lista i objavio da počinje sa štrajkom glađu u znak protesta zbog gašenja nedeljnika koji je izlazio 23 godine i proslavio se čitavim nizom novinarskih otkrića.

U isto vreme stranka ministra odbrane Srbije pokrenula je hajku na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića nakon objave teksta o nepravilnostima vezanim za kupovinu stana.

XS
SM
MD
LG