Dostupni linkovi

Skup podrške Vukašinu Obradoviću u Beogradu


Skup podrške novinaru i glavnom i odgovornom uredniku Vranjskih Vukašinu Obradoviću, koji je zbog pritisaka koji su doveli do gašenja tih novina stupio u štrajk glađu, održan je oko 20 časova ispred Vlade Srbije okupljanjem novinara i javnih ličnosti.

Novinari i javne ličnosti su pozvale Obradovića da prekine štrajk glađu.

Direktor fondacije “Slavko Ćuruvija” Ilir Gaši rekao je da slučaj „Vranjskih“ i Vukašina Obradovića nije usamljeni incident:

"Tu nije reč o usmaljenom gestu očajnika, reč je o jednom čoveku, jednom mediju koji je istrpeo stravične posledice medijskih politika i nepolitika koje su poslednjih godina vođene u Srbiji. Zbog toga Vukašin tamo štrajkuje glađu ne samo u ime novinara Vranjskih već verujem i u ime Stevana Dojčinovića, novinara KRIK-a i svih drugih novinara koji su poslednjih meseci i godina trpeli strašne pritiske na različite načine, od pretnji i fizičkih napada, do medija koji su trpeli političke i ekonomske pritiske", kazao je Gaši.

Novinarka nedeljnika “Vreme” Tamara Skroza poručila je da ovaj protest doživljava kao pobunu savesti:

Vreme da sopstvenu sudbinu, sudbinu sopstvenih medija i sudbinu slobode govora u Srbiji uzmemo u sostvene ruke: Tamara Skroza
Vreme da sopstvenu sudbinu, sudbinu sopstvenih medija i sudbinu slobode govora u Srbiji uzmemo u sostvene ruke: Tamara Skroza

"Ništa manje i ništa više od toga. Kao znak da smo živi, kao znak da nas nisu još pobili, kao znak da još nismo pocrkali. Ja vas molim da konačno sopstvenu sudbinu, sudbinu sopstvenih medija i sudbinu slobode govora u Srbiji uzmemo u sostvene ruke."

Skupu su prisustvovali poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Levice Srbije Borko Stefanović, narodni poslanik Đorđe Vukadinović, advokat Božo Prelević, predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" kao i brojni novinari.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše "Probudi se voljena Srbijo, dugo si spavala u medijskom mraku", "Srbija, narod i objektivni mediji su taoci izdajica", "Srbijom vlada medijski mrak", "Protiv jednoumlja".

Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović zaključao se ranije danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk glađu.

Obradović je štrajk glađu počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".

XS
SM
MD
LG