Dostupni linkovi

Lekić: Štrajk glađu zbog sumraka lokalnih medija


Vukašin Obradović
Vukašin Obradović

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novina Srbije (NUNS) za ‘Zašto?’ komenatriše štrajk glađu Vukašina Obradovića, osnivača, vlasnika i glavnog urednika nedeljnika ‘Vranjske’ i bivšeg predsednika NUNS-a, koji je započeo dan nakon što je obavestio svoje saradnike da gasi taj list i portal.

On je u saopštenju za medije napisao da želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina:

‘Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće.’

U Vranjskim se već nedeljama nalazi poreska inspekcija nakon što je, kako je saznala RSE, letos objavljen članak o tome da je jedna osoba preko veze zaposlena u poreskoj upravi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da je gašenje nedeljnika Vranjske, jednog od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u zemlji – direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce.

Vranjske izlaze već 23 godine i do sada je štampano 1.069 brojeva. To je jedini nedeljnik koji je izlazio na jugu Srbije.

Lekić kaže da nije moguće stupiti u kontakt sa Obradovićem:

"On je prekinuo sve kontakte sa saradnicima i prijateljima i štrajkuje u svom stanu."

Zašto: Zašto se on odlučio na tako drastičan potez?

Lekić: Ono što znam je da već neko vreme u ‘Vranjskim’ se nalaze inspekcije rada, poreske inspekcije itd. Mi živimo u društvu, sistemu, u kome državni organ, ako želi, uvek može pronaći ’dlaku u jajetu’. Nekad je to dlaka, nekad balvan. Mislim da je Vukašin ovim gestom hteo da predupredi državu. Znam da su Vranjske već duže vreme pod pritiskom i već duže vreme Vranjem kruži priča da će Vranjske biti ugašene, to jest da će ovom režimu poći za rukom ono što nije pošlo režimu Slobodana Miloševića.

Zašto: U saopštenju je Vukašin Obradović napisao: ‘Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata’. Zar zaista niko nije mogao da pomogne jednom lokalnom mediju koji je godinama bio pod pritiscima vlasti?

Lekić: Vranjske postoje, sad već može se reći postojale su, 23 godine i isto toliko godina su izložene direktnim ili indirektnim pritiscima vlasti. Vranjske su jedne od najuglednijih medija ne samo u tom delu Srbije, već u celoj Srbiji. One nisu samo sinomim otporu Miloševiću, već i jedan od retkih simbola otvorene kritike svih negativnosti u svim režimima koji su došli i posle Miloševića.

Stanje u medijima je, na žalost, takvo da su oni pred kolapsom. Vranjske su kao ugledan medij na poslednjem lokalnom konkursu u Vranju dobile sto hiljada dinara. Naravno da je već tada bilo jasno šta im se sprema i Vukašin Obradović je tu smešnu sumu odbio.

Zašto: NUNS svoje saopštenje završava dramatičnom konstatacijom: ‘Nadamo se da gašenje Vranjskih nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti.’ Mislite da se to može zaista dogoditi, da nestanu svi lokalni mediji koji nisu pod kontrolom vlasti?

Lekić: Lokalni mediji su pred kolapsom, to nema više nikakve dileme. Medijska zajednica je insistirala na povlačenju države iz medija, što je u skladu sa evropskim intencijama, ali je došlo do nečega što je teško bilo ko mogao pretpostaviti. Ti mediji su privatizovani novcem čije se poreklo ne zna. Njih je kupilo nekoliko novokomponovanih medijskih tajkuna jasnog partijskog opredeljenja. I, na žalost, umesto državnih, mi smo sada dobili partijske, tačnije, dobili smo medije Srpske napredne stranke.

Zašto: Šta NUNS namerava da preduzme povodom štrajka glađu Vukašina Obradovića koji svoju sudbinu vezuje za Vranjske?

Lekić: Meni je već malo muka reagovanjem saopštenjima. NUNS je danas izdao tri saopštenja raznim povodima i mislim da je došlo vreme da ‘igricu’ podignemo na viši nivo. Znaćemo u toku današnjem ili sutrašnjeg dana koje će korake NUNS zajedno sa svojim medijskiim, i ne samo medijskim partnerima preduzeti.

Zašto: Da li ima spasa za Vranjske ili možemo smatrati definitivno da je to bivši nedeljnik na jugu Srbije?

Lekić: U ovom trenutku tako deluje ali hajde da vidimo šta donosi novi dan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG