Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osude povodom navoda o napadima na novinare


Detalj sa protesta

Siledžijsko ponašanje ne može da prođe, siledžije ne mogu i neće biti budućnost Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o događajima u subotu koji su okvalifikovani kao napad na novinarke "TV Pink" na protestu Dveri.

Vučić, koji je posetio novinarke Gordanu Uzelac i Maru Dragović koje su prebačene u bolnicu, rekao je da će "oni koji su tukli biće kažnjeni i to će se tražiti od nadležnih" a, dodao je, tražiće i oštrije kazne za siledžije i nasilnike - posebno za one koji ubijaju žene i vrše nasilje nad njima.

Ministar rada Zoran Đorđević i Udruženje novinara Srbije reagovali su na navode o napadima na novinare tokom protesta koji je u subotu održan u Beogradu ispred zgrade televizije Pink, Radio televizije Srbije i zgrade Vlade.

Fizički napad na novinarke Televizije "Pink" tokom protesta ispred zgrade u kojoj rade, smatram nedopustivim i pre svega sramotnim, saopštio je ministar za rad Zoran Đorđević.

"Srbija je zemlja u kojoj se poštuju i štite prava svih građana i građanki, kao i pravo na rad, to važi kada je u pitanju i novinarska profesija gde je nedopustiv bilo kakav vid pretnje i nasilja", ističe se u saopštenju.

Naveo je i da je svaki vid nasilja kažnjiv.

Istovremeno, Udruženje novinara Srbije oštro je osudilo napad na novinarsku ekipu Radio-televizije Srbije tokom protesta Dveri i stranke Zdrava Srbija ispred zgrade RTS-a, kada su učesnici protesta jajima pogodili novinara i snimatelja javnog servisa.

UNS je pozvao nadležne organe da na delu pokažu da u Srbiji postoji Krivični zakonik koji napad na novinara na radnom zadatku tretira kao napad na službeno lice.

Pokret Dveri saopštio jeda se za vreme protesta koji su organizovali sa pokretom Zdrava Srbija nije dogodio nikakav incident sa novinarkama TV Pink.

"Ako je došlo do bilo kakvog incidenta po završetku našeg protesta, odgovornost za to ne mogu snositi Dveri, već obezbedjenje Željka Mitrovića koje je ostalo na tom mestu po našem odlasku", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG