Dostupni linkovi

Preminula glumica Nada Đurevska


"Otišla je tiho kako je i živjela...", naveli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo
"Otišla je tiho kako je i živjela...", naveli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo

U Sarajevu je u srijedu navečer umrla jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih glumica, Nada Đurevska.

Nada Đurevska ostaće upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

"Otišla je tiho kako je i živjela...", naveli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

(Trejler filma Bobe Jelčića "Obrana i zaštita" u kojem je Đurevska igrala glavnu žensku ulogu)

Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju u Makedoniji.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). Pored ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: "Izgubljeni sin", "Woyzeck", "Hamlet", "Duplo dno", "Medeja", "Hotel slobodan promet", "Paskvelija".

Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine.

Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

"Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, kazala je tada bh. glumica.

XS
SM
MD
LG