Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Ukinut imunitet tajkunu, favoritu za premijera Babišu

Andrej Babiš, češki ministar finansija i milijarder rođen u Slobačkoj

Češki poslanici ukinuli su posle celodnevne burne rasprave imunitet bivšem ministru finansija, favoritu za premijera na izborima na jesen, tajkunu Andreju Babišu i predali policiji da istraži mahinacije oko evropskih dotacija za Babišovu luksuznu farmu Rodino gnezdo, prenosi Beta.

Istragu mogućih mahinacija i prevara za dobijanje dotacije za Rodino gnezdo u visini od dva miliona evra vodi nezavisno od češke policije i Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF).

Tajkun češke petrohemijske i prehrambene industrije, drugi najbogatiji čovek u Češkoj zatražio je sam na početku rasprave da mu donji dom parlamenta ukine za tu krivičnu istragu imunitet, ali je optužio policiju da je radila po narudžbini političkih protivnika i da je tempirala zahtev da ga parlament preda organima krivičnog gonjenja namerno uoči parlamentarnih izbora, kako bi ga sprečila da kao favorit izbora, lider ANO, postane novi češki premijer.

"Ja u ovome ne vidim nikakvu aferu, vidim izbore. Da nisam u politici Rodino gnezdo niko ne bi istraživao. Niko tu dotaciju nije dodelio negde u Panami, niko ništa nije ukrao, niko nije imao nikakav profit", kazao je poslanicima Babiš.

Farma Rodino gnezdo pripadala je prvo Babišovom koncernu Agrofert, ali u jednom periodu je izdvojena na anonimne vlasnike akcija da zatraži i dobije dotacije od EU, ukupno dva miliona evra, na koje kao deo koncerna i Babišovo vlasništvo ne bi imala pravo jer su iz programa za mala i srednja preduzeća, a kada je dotacije dobila vratila se pod okrilje Agroferta.

Babiš je najpre nekoliko godina tvrdio da ne zna ko je bio vlasnik Rodinog gnezda, da bi naposletku proletos, kada ga je premijer Bohuslav Sobotka i parlament naterao da ode iz vlade zbog drugih afera, priznao je da je vlasnik Rodinog gnezda tada bila njegova porodica, deca iz prvog braka i brat njegove sadašnje supruge.

Babiša čeka još jedna manja neprijatnost pošto naredne sedmice Ustavni sud Slovačke rešava žalbu slovačkog Instituta za studije totalitarnih režima zbog toga što su slovački sudovi presudili da saradnja Babiša sa tajnom policijom u vreme komunističke Čehoslovačke nije bila svesna i namerna.

U arhivu čehoslovačke državne bezbednosti StB nalazi se dosije da je 1980. godine Babiš, zaposlen u spoljnoj trgovini postao doušnik StB, ali pred sudom je slovački agent koji je Babiša vrbovao izjavio da to nije istina, a na tu presudu uložio je žalbu Institut koji tvrdi da Babiš jeste bio aktivni agent StB.

Ako Babiš i njegova stranka ANO uspe na izborima, što je gotovo sigurno uz podršku oko 33 odsto birača, češka policija moraće ponovo da traži od novog saziva parlamenta da mu imunitet ukine.

Uz Babiša imunitet je danas ukinut i njegovom bliskom saradniku iz Agroferta Jaroslavu Faltineku, poslaniku stranke ANO koji je takođe po istrazi policije umešan u mahinacije sa evropskim dotacijama za rodinu gnezdo.

Pogledajte najnovije vesti dana

U četvrtak sastanak Tuska i Barniera

Zastava EU i Velike Britanije, London

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastat će se u četvrtak sa glavnim pregovaračem Europske unije (EU) za Brexit (Bregzit) Michelom Barnierom (Mišel Barnije) nakon što je britanska vlada podržala nacrt sporazuma o izlasku iz bloka.

Očekuje se da će Barnier reći da je postignut odlučujući napredak u pregovorima o Brexitu sa Velikom Britanijom, nakon čega će Tusk sazvati izvanredan summit lidera EU.

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) u srijedu je priopćila da je Vlada podržala nacrt sporazuma o izlasku Londona iz EU nakon pregovora koji su trajali pet sati.

Pročitajte:

Britanska vlada prihvatila nacrt sporazuma o Brexitu

Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) rekla je da je njena vlada odlučila podržati predloženi nacrt sporazuma o Brexitu (Bregzit), prenio je BBC.

"Zajednička odluka kabineta je da vlada treba podržati nacrt sporazuma o izasku iz Evropske unije (EU)", rekla je May novinarima ispred Downing Streeta 10 (Dauning strit) poslije petosatnog sastanka.

Ona je navela da će se u četvrtak obratiti parlamentu i da "čvrsto vjeruje" da je te odluka "u najboljem interesu" Velike Britanije.

Prema njenim riječima, odluka je "u nacionalnom interesu" i ispunjava obećanje vezano za referendum o Brexitu.

"Ovo je odluka koja će biti pod intenzivnom lupom, ali se odlučivalo između građenja budućnosti zemlje i povratka na početak i neispunjavanja obećanja proisteklih iz referenduma", rekla je May.

Ubrzo potom, Sammy Wilson (Semi Vilson), predstavnik sjevernoirske Partije demokratskih unionista (DUP) koja pruža podršku vladi Therese May, rekao je da je riječ o "jadnom sporazumu, lošem sporazumu i sporazumu za koji je premijerka rekla da ga neće prihvatiti".

"Da upotrebim njen izraz, nikakav sporazum je bolji od lošeg sporazuma, a ovo je loš sporazum. Ljudi će biti užasnuti", rekao je Wilson za BBC.

Mogerini očekuje ukidanje dodatnih carina

Visoka predstavnica EU Federika Mogerioni izjavila je danas da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao i da će biti povučene dodatne carine na srpsku robu koju su uvele vlasti u Prištini.

Ona je tako na konferenciji za novinare posle ministarskog zasedanja EU-Albanija odgovorila na pitanje agencije Beta da li očekuje da će Priština povući takav potez.

Albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati je na pitanje Bete kako vlada u Tirani gleda na mogućnost demarkacije granica u eventualnom sporazumu Beograda i Prištine kazao da ne želi da odgovara na pitanja koja nisu vezana za današnji sastanak o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Albanije i Evropske unije.

On je samo kratko rekao da cilj sporazuma Beograda i Prištine treba da bude jačanje mira i stabilnosti u regionu.

Mogerini je dodala da EU ceni podršku Tirane dijalogu Beograda i Prištine, i rekla da smatra da je mudar stav Tirane da se ne izjašnjava o tome da li će i kakav sadržaj imati mogući sporazum pre nego što se o tome bilo šta konkretnije ne sazna.

Na današnjem zasedanju EU-Albanija o SSP, Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han su naveli da su vlasti u Tirani napravile značajan napredak u suzbijanju korupcije ali je Han rekao da članice EU traže dodatne opipljive korake u jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa da bi Albanija mogla očekivati datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Matis: Raspoređivanje vojske legalno i opravdano

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je danas da je raspoređivanje vojske na granici sa Meksikom "apsolutno legalno i opravdano" i da to poboljšava vojnu spremnost.

Obraćajući se maloj grupi novinara, koja je putovala sa njim ka granici SAD i Meksika, Matis je odbacio kritike i rekao da je odluka o raspoređivanju vojske ispravna.

"Sasvim je jasno da je sada neophodna podrška pograničnoj policiji ili patroli", rekao je Matis, dodajući da je to procena Ministarstva unutrašnjih poslova.

Matis je dodao da su advokati administracije predsednika Donalda Trampa ocenili da je odluka o raspoređivanju vojnika legalna i da ona u stvari jača borbenu spremnost i gotovost vojnika.

On je posetio područje u blizini grada Dona, u Teksasu, gde su vojnici postavili bazu, nedaleko od graničnog prelaza sa Meksikom.

Matis je rekao da američki vojnici brzo napreduju u postavljanju ograde duž granice te da će prva kosntrukciona faza biti završena u narednih 10 dana.

On je dodao da vojska uvežbava i helikopterske operacije, čiji je cilj podrška službenicima na granici, kao i njihovo potencijalno prebacivanje ako karavani migranata promene pravac kretanja.

Kako prenosi Rojters, američki vojnici neće ulaziti u direktnu interakciju sa migrantima, od kojih su većina nenaoružani, i njihovi jedini zadaci su podrška američkom graničnom osoblju, uključujući izgradnju privremenih objekata.

Mađarska opozicija traži ekstradiciju Gruevskog

Mađarska opozicija traži ekstradiciju Nikole Gruevskog, bivšeg premijera koji je pobegao iz Makedonije da ne bi otišao na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog korupcije.

Mađarska opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka "Jobik" i levičarske stranke "Dijalog" i "Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik "Jobika" za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je "skandal bez presedana" i da je Gruevski "kriminalac s poternice", kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz verskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke "Dijalog" za štampu je rekao da je Gruevskom "mesto iza rešetaka" Mađarska novinska agencija MTI je danas prenela da su vlasti te zemlje omogućile Gruevskom da podnese zahtev za azil.

Imigraciona služba će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera.

Premijerova služba je dodala da je Mađarska u međunarodnim odnosima partner sadašnje vlade u Skoplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja. Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i njegovo protivljenje sporazumu Skoplja s Atinom o rešavanju spora Makedonije s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kome je prošle godine sud oduzeo pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke skupocenog blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka zbog izborne malverzacije, korupcije i političkog nasilja, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG