Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Burma računa na Kinu i Rusiju u blokiranju sankcija


Izbegle Rohindže

Vlasti u Burmi su saopštile u sredu da pregovaraju sa Kinom i Rusijom da blokiraju bilo koje kaznene mere Ujedinjenih nacija zbog nasilja u ovoj zemlji zbog kojeg je skoro 150 hiljada pripadnika manjinske muslimanske populacije Rohindži izbeglo u susedni Bangladeš u poslednje dve sedmice, prenosi Rojters.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebencija pozvao je “na uzdržanost”.

Aung San Su Ći, koja se nalazi na čelu civilnih vlasti u Burmi, optužila je “teroriste” za ““ogroman ledeni breg dezinformacija” o konfliktu koji, kako je navela, "promoviše interese terorista" i produbljuje krizu. Međutim, u saopštenju nije pomenula izbegle Rohindže.

Ona je razgovarala telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je zatražio od svetskih lidera da učine više u pomoći oko 1,1 milion pripadnika Rohindži kojima, kako je istakao, preti “genocid”.

U saopštenju na Fejsbuku, kabinet Su Ći navodi da je vlada “već počela da brani sve ljude u Rakini na najbolji mogući način”, dodajući da “dezinformacije” mogu da poremete odnose Burme sa drugim zemljama.

Su Ći se srela u sredu sa indijskim premijerom Narednom Modijem, koji deli njenu zabrinutost zbog “nasilja ekstremista” u oblasti Rakina. Modijeva vlada je protiv dolaska izbeglica iz Burme najavivški prošlog meseca da će deportovati svih 40 hiljada Rohindži.

Nekadašnja ikona demokratskog pokreta širom sveta i dobitnica Nobelove nagrade za mir, našla se na udaru kritika, pre svega iz muslimanskih zemalja. Demonstranti u Indoneziji su tražili prekidanje diplomatskih odnosa sa Burmom, koja je poznata i pod imenom Mjanmar, u kojoj se budisti u većini.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je izrazio zabrinutost da bi nasilje moglo da izazove “humanitarnu katastrofu”.

On je upozorio da postoji rizik da etničko čišćenje u Burmi destabilizuje čitav region.

Od oktobra prošle godine izbeglo je 233 hiljade Rohindži u Bangladeš čije vlasti tvrde da burmanska vojska poslednjih dana postavlja mine na granici dve zemlje kako bi sprečila povratak izbeglica.

XS
SM
MD
LG