Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU preti pravnim merama Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj


Migranti na mađarsko-austrijskoj granici

Evropska unija uskoro bi mogla da pokrene pravne mere protiv Češke, Mađarske i Poljske ako ne ispune obaveze da prime izbeglice prema planu Brisela, izjavio je danas komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.

Evropska komisija je već pokrenula proceduru zbog kršenja propisa protiv tih država zbog odbijanja da prihvate hiljade izbeglice koje su došle u Italiju i Grčku u prethodne dve godne, preneo je Asošijetid pres.

Avramopulos je rekao da će Evropska komisija, ako te tri države "u narednim nedeljama" ništa ne urade, razmotriti "poslednji korak u proceduri za kršenje propisa, da se zbog Poljske, Mađarske i Češke obrati Evropskom sudu pravde".

Zemlje Višegeadske četvorke, koja pored te tri države obuhvata i Slovačku, odbile su da prihvate izbelgice prema planu EU, ali je Slovačka nedavno prihvatila da primi izbeglice, naveo je AP.

Evropski sud pravde saopštio je danas da je "u potpunosti odbacio" zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je odluka Evropskog suda pravde "nečuvena i neodgovorna" i da ona ugrožava bezbednost i budućnost Evrope.

Slovački premijer Robert Fico rekao je da Bratislava poštuje presudu Suda Evropske unije, ali da to ništa ne menja na političkom stavu da će Slovačka nastojati da se solidarnost u izbegličkoj krizi izražava drugačije.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je danas da ne može da zamisli da Slovačka ne poštuje odluku Suda EU, ali nije objasnio da li će Slovačka sada primiti izbeglice koje je trebalo da primi, i samo je naglasio da to nije mehanička stvar.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski rekao je da Poljska ni posle presude neće popustiti ni pristati na kvote jer u EU nema ;izbeglica, već su sve nelegalni migranti.

Slovačka i Mađarska odbile su da primenjuju nametnute kvote i uz podršku Češke i Poljske su EU tužile Sudu u Luksemburgu, insitirajući da je mehanizam relokacije i kvote iz 2015. godine nelegalan, zato što je donet glasanjem ministara, a ne konsenzusom šefova država ili vlada EU.

XS
SM
MD
LG