Dostupni linkovi

Poljska: Ne popuštamo EU– nema izbeglica, svi su ilegalni migranti


Ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski izjavio je danas povodom odluke Suda Evropske unije (EU) da odbaci žalbe Slovačke i Mađarske na izbegličke kvote, da Poljska neće ni nakon presude popustiti ni pristati na kvote jer ionako u EU izbeglica nema već su sve nelegalni migranti.

"Slovaci su me upozoravali da će ishod biti takav. Nažalost institucije Unije primenjuju na nas dvostruke aršine. Ne damo se. Nema nikakvih izbeglica, samo nelegalni migranti", kazao je Vaščikovski poljskom informativnom portalu Onet.pl.

Slovačka i Mađarska odbile su da primenjuju nametnute kvote i uz podršku Češke i Poljske su EU tužile Sudu u Luksemburgu, insitirajući da je mehanizam relokacije i kvote iz 2015. godine nelegalan, zato što je donet glasanjem ministara, a ne konsenzusom šefova država ili vlada EU.

Savet EU doneo je konsenzusom samo prvu odluku o dobrovoljnom prihvatanju 40.000 izbeglica koje su stigle u EU.

S druge strane, glavna relokacija 120.000 izbeglica, kako bi se pomoglo Grčkoj i Italiji koje su prve na udaru, odobrena je kada su ministri unutrašnjih poslova većine članica preglasali članice iz Višegradske četvorke koje su se protivile obavazujućim kvotama.

Sud EU je danas konstatovao da Unija ima pravo da natera članice da primene mehanizam preraspodele.

XS
SM
MD
LG