Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski sud odbacio zahteve Slovačke i Mađarske oko izbeglica


Evropski sud pravde "u potpunosti je odbacio" zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa Evropske unija o razmeštanju izbeglica.

Zahtevi Slovačke i Mađarske u potpunosti su odbačeni, navodi se u današnjem saopštenju Suda.

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. sa planom o razmeštanju izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljiudi.

Taj plan koji previđa kvote za svaku zemlju smatra se ključnim delom migracione politike EU.

Mađarska i Poljska su glasale protiv plana i odbile da učestvuju u njemu, dok je Slovačka do sada primila samo nekolicinu izbeglica iz Grčke.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da Slovačka poštuje presudu Suda Evropske unije u Luksemburgu da su neosnovane tužbe Slovačke i Mađarske na evropske izbegličke kvote, ali da to ništa ne menja na političkom stavu da će Slovačka nastojati da se solidarnost u izbegličkoj krizi izražava drugačije.

"U potpunosti poštujemo presudu Suda EU. Zauzima drugačiji pravni stav da nije bilo potrebno da se ta odluka prima na nivou Evropskog saveta. Naš stav prema kvotama se ne menja. To danas govorimo potpuno jasno", kazao je Fico na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi povodom današnje presude.

Fico je kazao da će Slovačka nastaviti da se politički angažuje da se solidarnost u migracijskoj krizi koja je pogodila Evropa, iskaže drugačije, a ne nametnutim primanjem izbeglica koje, kako je upozorio, ionako ne žele da ostanu u Slovačkoj.

"Presuda Suda EU ne donosi nikakav novi kvalitet. Važno je reći da u potpunosti poštujemo taj stav suda. Kao treće na stavu moje vlade kada su u pitanju kvote i migranti se apsolutno ništa ne menja", rekao je Fico.

Ta odluka ministara unutrašnjih poslova EU iz jeseni 2015. godine će, po rečima premijera, ionako prestati da važi 26. septembra, tako da se za Slovačku apsolutno ništa ne menja i ne prete joj nikakve sankcije za to što se bez uspeha žalila na kvote.

I slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je danas da ne može da zamisli da Slovačka ne poštuje odluku Suda EU, ali nije objasnio da li će Slovačka sada primiti izbeglice koje je trebalo da primi, i samo je naglasio da to nije mehanička stvar.

Slovačka je u prvoj fazi trebalo da preuzme 802 izbeglice iz logora u Grčkoj i Italiji, a kasnije, u slučaju potrebe, još 656 izbeglica.

"Smernica o raspodeli izbeglica prestaje da važi krajem ovog meseca, a do danas je relocirano 17 odsto od ukupnog broja", podsetio je Lajčak da je program relokacije bio u celini neuspešan u EU.

XS
SM
MD
LG