Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velika Britanija zatražila nove sankcije UN Severnoj Koreji


Kim Džong-un u proveri nuklearnog naoružanja

Britansko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas UN da uvedu nove sankcije Severnoj Koreji, a Kinu da izvršni pritisak na tu zemlju kako bi se okončala kriza na Korejskom polustrvu zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

"Pozivamo Savet bezbednosti UN da što pre usvoji novu rezoluciju s novim sankcijama (Severnoj Koreji) i pokaže jedinstvo i odlučnost medjunarodne zajednice", rekao je šef britanske diplomatije Boris Džonson.

SAD, njeni evropski saveznici kao i Japan, saopštili su u ponedeljak da su u toku pregovori o uvodjenju strožih sankcija UN Severnoj Koreju nakon što je ta zemlja u nedelju sprovela novu, šestu nuklearnu probu testiranjem hidrogenske bombe, koja je mnogo jača od atomske.

Za sada se ne zna stav Kine o uvodjenju oštrijih sankcija Pjongjagu, čiji je glavni saveznik.

"Pozivam Kinu da iskoristi svoj uticaj kako bi se na miran način rešila ozbiljna kriza", dodao je Džonson.

Sve rakete Severne Koreje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Severna Koreja je od 2006. do 3. septembra ove godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge medjunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

XS
SM
MD
LG