Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovensko-hrvatski spor glavna tema na Bledu


Karl Erjavec ministar vanjskih poslova Slovenije

Na Bledu je održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u sklopu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Marija Pejčinović Burić a komentirala je stajališta Slovenije da Hrvatska nepriznavanjem arbitražne odluke krši međunarodno pravo.

"Način kako je slovenska strana kompromitirala proces je način kakav ne bi trebao biti primjer niti zemljama u regiji niti bilo kome", rekla je Pejčinović Burić.

Odmah joj je odgovorio slovenski kolega Karl Erjavec.

"Teškoće koje uzrokuju političari koji ne poštuju neke osnovne vrijednosti, vode sve u lošem smjeru, u napetosti. Mi to ne želimo. Pogotovo ne u regiji kao što je zapadni Balkan koji mora naučiti poštovati pravo i međunarodne ugovore", rekao je slovenski ministar Erjavec.

Potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić održala je na marginama Bledskog strateškog foruma bilateralni sastanak s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, ali je slovensko-hrvatski spor glavna tema na marginama Bledskog foruma.

"Priznanje arbitražne presude o granici i njezina primjena za Sloveniju predstavljaju pitanje "vladavine prava", istakli su u svojim uvodnim nastupima na Bledskom strateškom forumu najviši slovenski dužnosnici, pozdravljajući sudionike dvodnevne međunarodne konferencije, prenosi portal hrt.hr.

Navodi se da slovenski dužnosnici očekuju potporu, osobito iz EU, za stajalište slovenske vlade da odluku arbitara treba poštovati kao dio međunarodnog prava, te da je i u tom smislu na RH potrebno izvršiti pritisak.

XS
SM
MD
LG