Dostupni linkovi

Zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku i dva objekta u Washingtonu i New Yorku


Američki državni sekretar Rex Tillerson
Američki državni sekretar Rex Tillerson

Ruski konzulat u San Franciscu, kao i dva objekta u Washingtonu i New Yorku, moraju biti zatvoreni do 2. septembra, objavio je američki State Department.

Ova odluka donesena je kao odgovor na naredbu zvanične Moskve da SAD reduciraju diplomatski personal u Rusiji.

"Zahtijevamo od ruske vlade da zatvori Generalni konzulat u San Franciscu, kao i zgradu kancelara u Washington D.C.-u i konzularnu zgradu u New Yorku", navodi se u saopštenju koje je danas pročitala portparolka State Departmenta Heather Nauert.

Navodeći da ove mjere dolaze 'u duhu jednakosti na koji se pozivaju Rusi', Amerikanci ističu da će sada obje zemlje imati po tri konzulata.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da 'žali' zbog povećanih napetosti izmedju Moskve i Vašingtona 'započetih' odlukom SAD da zatvore generalni konzulat Rusije u San Francisku i dva konzularna objekta u Washingtonu i New Yorku.

"Ministar žali zbog rasta napetosti u bilateralnim odnosima koji nismo inicirali mi, i smatra da će nove američke mere biti pažljivo proučene u Moskvi", navodi se u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Saopštenje je izdato nakon telefonskog razgovora Lavrova i američkog državnog sekretara Rexa Tillersona.

XS
SM
MD
LG