Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvadeset godina od smrti princeze Diane


Princeza Diana u Bosni i Hercegovini, 1997.

Danas se navršava 20 godina od smrti britanske princeze od Walesa Diane Spencer, supruge britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa u automobilskoj nesreći u Parizu.

Sa princezom Dianom 31. augusta 1997. godine poginuli su i njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi Fayed i njihov vozač Henri Paul.

Diana je preminula nekoliko sati kasnije u obližnjoj bolnici, dok je nesreću preživio njezin telohranitelj Trevor Rees-Jones.

Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil, mercedes, pri brzini većoj od 100 kilometara, bez kočenja udario u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.

Diana, majka britanskih prinčeva Williama i Harryja, (1961-1997) sahranjena je 6. septemba na porodičnom groblju u Althorpu, na Ovalnom jezeru, a na posljednjem ispraćaju, ispred Westminsterske palače okupilo se više od milijun ljudi.

Prijenos sahrane pratilo je dvije milijarde ljudi diljem svijeta. Za nesreću prvo su okrivljeni paparaci, koji su jurili automobil u kojem se nalazila Diana, a potom i vozač koji je bio pod dejstvom alkohola i antidepresiva.

Mnogo pitanja ostalo su nerazjašnjena, pa su se pojavile i tvrdnje da je ubijena, da je ubojstvo naručila kraljevska obitelj, da je u smrt bila uključena tajna služba MI6...

Također, govorilo se i da je bila trudna u vrijeme smrti, da je snimljena u Monacu sa Fayedom kako kupuje zaručnički prsten, a pominjao se i bijeli automobil koji je prošao tunelom u vrijeme nesreće.

Diana je ostala upamćena kao veliki humanitarac i filantrop. Pomagala je ugroženoj djeci i oboljelima od HIV-a.

Bivši tjelohranitelj princeze Diane Ken Wharfe, u svojim memoarima "Pažljivo čuvana tajna" objavljenim prošle godine, otvoreno tvrdi da se prometna nesreća u kojoj je princeza izgubila život mogla spriječiti da su tjelohranitelji bili obučeniji i da su radili svoj posao, a također i da nikakve teorije zavjere ne drže vodu.

U Velikoj Britaniji povodom 20. obljetnice od smrti Lady D, građani u Buckinghamskoj palači mogu vidjeti izložbu njenih ličnih predmeta i posjete memorijalnu baštu, otvorenu tim povodom.

Početkom augusta prvi put emitiran je na televiziji dokumentarni film o njoj i pored rasprave u britanskom društvu, pošto princeza u filmu evocira svoj ljubavni život i neuspjeli brak s princom Charlesom.

Film "Diana: In her own words" snimljen je na osnovu video snimaka koje je od 1992. do 1993. godine napravio njen profesor dikcije, Peter Settelen.

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, vijest o tome da više nisu zajedno objavljena je 1992. godine, a ona se godinu dana kasnije povukla iz javnog života.

Britanski princ Charles i Camilla Parker-Bowles, njegova dugogodišnja ljubav, vjenčali su se u aprilu 2005. godine. Bio je to je prvi put da jedan nasljednik britanske krune sklapa civilni brak.

Dainin stariji sin William kćerki je dao ime po majci Charlotte Elizabeth Diana.

XS
SM
MD
LG