Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar upozorava Hrvatsku


Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da će Slovenija odlučno reagovati ako Hrvatska ne promeni stav i ne prihvati odluku arbitražnog suda o hrvatsko-slovenačkoj granici.

Cerar je najavio reakciju Ljubljane ako Zagreb, kako je naveo, ne prihvati "ponuđenu ruku", prenela je agencija Hina.

"Vlada intenzivno deluje prema odluci državnog vrha da se Hrvatskoj da dovoljno mogućnosti da promeni svoj stav i pristupi primeni presude", rekao je Cerar novinarima.

On je rekao da se Hrvatskoj mora dati prilika da prestane s kršenjem međunarodnog i evropskog prava i dodao da Zagreb mora da poštuje obaveze iz arbitražnog sporazuma.

"Mislim da Hrvatska mora pokazati da poštuje vladavinu prava i da je odgovorna država. Slovenija joj tu nudi ruku, no ako ponuda ne bude prihvaćena vrlo brzo, onda ću kao predsednik vlade zajedno sa svim slovenačkim ustanovama odlučno delovati", rekao je slovenački premijer.

Na pitanje je li moguće jednostrano primeniti arbitražnu odluku bez saglasnosti Hrvatske, Cerar je odgovorio da je granicu na moru arbitražna presuda jasno odredila, dok je granicu na kopnu u nekim detaljima još potrebno konkretizovati.

XS
SM
MD
LG