Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanović u Moskvi o policijskoj saradnji i Svetskom kupu


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Rusije Nebojša Stefanović i Vladimir Kolokoljcev razgovarali su u utorak u Moskvi o daljem unapređenju saradnje u borbi protiv terorizma i o mogućem prisustvu srpskih policajaca na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji.

Razgovarano je o razmeni informacija o potencijalnim pretnjama, kroz međunarodnu operativnu saradnju u okviru "Interpola", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tema sastanka bio je i nastavak obuke i razmene iskustava policijskih službenika dve zemlje, a predloženo je i da se ta saradnja intenzivira, posebno u obuci specijalizovanih jedinica za borbu protiv ilegalne trgovine na narkoticima.

Stefanović i Kolokoljcev razgovarali su i o bezbednosnim merama koje Rusija preduzima za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će sledeće godine biti održano u Rusiji, kao i o "mogućem upućivanju srpskih policajaca na taj dogadjaj".

"Ono što je posebno zanimljivo za Rusku Federaciju, ali i za MUP Srbije je moguće upućivanje naših policijskih službenika na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kako bi pomogli ruskim kolegama", rekao je Stefanović.

Napomenuo da je za MUP Srbije "veoma važno da ne postoji nijedan srpski navijač koji bi u Rusiji mogao da počini neko krivično delo", ali kako je dodao, Srbija je spremna da saradjuje kako bi se bolje kontrolisala situacija.

Stefanović boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi gde je posetio najelitniju jedinicu u sastavu Nacionalne garde Ruske federacije - diviziju za operativne namene "Djeržinski".

Sa komandantom srpske Žandarmerije Goranom Dragovićem obišao je i taktičko-tehnički zbor naoružanja, vojne tehnike i opreme koju koriste jedinice za specijalne namene.

Stefanović je prisustvovao i pokaznoj vežbi borbenih i oklopnih vozila koju su izveli pripadnici jedinice "Đeržinski".

Obišao i Muzej divizije "Dzeržinski", gde se upoznao sa istorijom te jedinice, osnovane 1924. godine, a položio je i venac na Spomenik palim borcima Divizije.

XS
SM
MD
LG