Dostupni linkovi

Juncker: Bolji odnosi sa Rusijom ali ne po svaku cijenu


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Evropske komsije Jean-Claude Juncker izjavio je da Evropska unija teži boljim odnosima sa Rusijom, ali da neće odustati od svojih vrijednosti.

"Nema evropske sigurnosti za buduća stoljeća bez Rusije" rekao je Juncker ambasadorima EU bloka u utorak.

"EU ima 5.5 miliona kvadratnih kilometara, a Rusija sama 17.5. Treba li još nešto dodati?" naveo je šef EK koji smatra da EU treba da "pronađe odgovajući diskurs sa Rusijom za budućnost pred nama".

Juncker međutim insistira da to treba uraditi "bez odbacivanja naših vrijednosti i principa, kao što je aneksija Krima i druge stvari."

Juncker je i ranije pozivao na poboljšavanje odnosa sa Rusijom, koji su bili zategnuti zbog nelegalne ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014., i kontinuirane podrđke separatistima na istoku Ukrajine.

Više od 10.000 ljudi ubjeno je u sukobima sa proruskim separatistima koje podržava Moskva, koji su uslijedili na istoku Ukrajine od aprila 2014., u dva ukrajinska regiona Donjecku i Luganjsku.

Kao odgvor na rusku agresiju u Ukrajini, EU je usvojila ekonomske sankcije protiv Moskve koje su u junu produžne na još šest mjeseci.

EU blok je takođe uveo zamrzavanje sankcija i zabranio izdavanje viza za 153 osobe i 40 pravnih lica za koje tvrde da su odgovorni za destablizaciju ukrajinskog suvereniteta.

XS
SM
MD
LG