Dostupni linkovi

Paraliziran Houston, oluja Harvey slabi


Houston
Houston

Razina vode bi mogao dodatno porasti usljed jakih kiša tijekom oluje Harvey koja je zahvatila Texas i odnijela već osam života, priopćili su dužnosnici ove savezne američke države.

U saopćenju se navodi da je angažirano na tisuće vojnika, policajaca, spasilačkih ekipa i civila, koji uz pomoć helikoptera, čamaca i specijalnih kamiona za kretanje kroz duboku vodu kako bi spasili na stotine mještana koji su i dalje zarobljeni u poplavi.

Američki predsjednik Donald Trump, koji će danas obići ugrožena područja, obećao je da će federalna vlada SAD-a pomoći Texasu tijekom "dugog i teškog puta oporavka" od povijesne oluje, navela je agencija AFP.

Američki Nacionalni centar za uragane je izvijestio da će se središte tropske oluje Harvey zadržati u blizini obale Texasa, ali nevrijeme neće dalje jačati.

Stručnjaci navode da će nevrijeme sutra nastaviti da se kreće prema kopnu, iznad sjeverozapadnog dijela Meksičkog zaljeva.

Očekuje se da će središte oluje prijeći liniju obale u narednih 36 sati.

Centar "Harvija" trenutno se nalazi oko 220 kilometara jugozapadno od Port Artura i prati ga vjetar maksimalne brzine 75 kilometara na čas.

Uragan Harvey, najjači uragan koji je pogodio SAD od 2005. godine, udario je američku obalu kod Texasa, u noći od petka na subotu jačinom vjetra od 205 kilometara na sat, i kretao se duž obale. Uragan je tijekom subote oslabio na tropsku oluju.

XS
SM
MD
LG