Dostupni linkovi

Rusija optužila SAD da sankcijama ugrožava Venecuelu


Sukobi u Karakasu, prestonici Venecuele
Sukobi u Karakasu, prestonici Venecuele

Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je danas SAD da žele da "pogoršaju" situaciju u Venecueli uvođenjem novih sankcija vlastima predsednika Nikolasa Madura.

"Sankcije uperene protiv finansijskog i naftnog sektora će pogoršati ekonomsku situaciju u zemlju u trenutku prvi znakova relativne stabilnosti unutrašnje politike u toj zemlji", ocenila je portparolka ruskog ministarsta Marija Zaharova.

Bela kuća saopštila je 25. avgusta da uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA, podseća Frans pres.

Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Saks zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsednika Madura.

"Pažljivo ćemo pratiti situaciju posle uvedenih sankcija i kako će to uticati na interese Rusije i ruskih privrednika", rekla je Marija Zaharova, čija je zemlja saveznik Venecuele.

Duboka politička i ekonomska kriza mesecima potresa Venecuelu, podeljenu između Madurovih pristalica i liberalne opozicije koja zahteva vanredne predsedničke izbore i organizuje proteste koje snage bezbednosti guše silom.

U sukobima na demonstracijama, koji su od 1. aprila gotovo svakodnevni, poginulo je najmanje 120 ljudi, dok su stotine ljudi uhapšene.

XS
SM
MD
LG