Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU pozvala London da počne ozbiljne pregovore o Bregzitu


Britanski pregovarač Dejvid Dejvis i predstavnik EU Mišel Barnije

Pregovori o Bregzitu veoma sporo napreduju jer još nema jasnog stava Velike Britanije oko postupka njenog izlaska iz EU, izjavio je predstavnik Unije Mišel Barnije na početku trećeg kruga razgovora sa izaslanikom Londona Dejvidom Dejvisom, prenosi Asošijeted pres.

Barnije je kazao da je zabrinut jer “vreme brzo prolazi”. “Treba da počnemo ozbiljno da pregovaramo", dodao je evropski pregovarač koji je pozvao britansku vladu da predstavi "jasne stavove" o načinima povlačenja iz članstva pre razgovora o budućim vezama i perioda tranzicije.

On je ukazao na izostanak napretka pet meseci nakon početka dvogodišnjeg perioda u kome Velika Britanija treba da napusti EU.

Barnije je rekao da je spreman da “intenzivira pregovore”, insistirajući da da britanska pozicija o Bregzitu o ključnim pitanjima bude jasna i bez dvosmislenosti.

Dejvis je rekao da tokom treće runde očekuje napredak u rešavanju nekih tehničkih pitanja ali da je za to potrebna fleksibilnost i imaginacija obe strane.

Agencija Frans pres je ocenila da će treća runda, koja će trajati do četvrtka, biti "napeta", pošto je Velika Britanija navela da EU ne treba da odugovlači a EU je uzvratila da London nema jasne stavove.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predvidja izmedju decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izadje iz Unije.

XS
SM
MD
LG