Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Neutemeljena Zemanova izjava o BiH kao bazi IDIL-a


Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je neutemeljena i netačna izjava predsednika Češke Miloša Zemana da bi BiH, zbog svog nacionalnog sastava, mogla postati baza “Islamske države”.

Izetbegović je naveo da je od 2012. godine do danas na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ukupno 240 državljana BiH i da su njih 54 pre odlaska na pomenuto ratište živela u dijaspori, uglavnom, u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Austriji, saopštilo je Predsedništvo BiH.

"Trenutno se na sirijsko-iračkom ratištu nalazi 116 državljana BiH. Od ukupno 55 državljana BiH, koji su se vratili sa pomenutih ratišta, njih 44 nalazi se u BiH, deset u zemljama zapadne Evrope i jedan u zatvoru u Turskoj", rekao je on.

Izetbegović je naveo da su od 44 povratnika, njih 23 pravosnažno osudjena, dodavši da je jasno da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza Islamske države, "kako to insinuira Zeman".

Bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da je češki predsednik "bez ikakvog povoda i osnova plasira opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima, slično ranijim izjavama hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca".

Izetbegović je ocenio da je cilj tih izjava da se evropska javnost "zatruje" lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim gradjanima islamske vere, kao o tobožnjoj bezbednosnoj pretnji za Evropu.

On je rekao da je reč o ksenofobičnoj i islamofobnoj kampanji zvaničnika nekih srednjoevropskih država.

Izetbegović je rekao da su se sve institucije BiH odlučno suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspešno saradjuju sa medjunarodnim partnerima.

"BiH je kao članica Koalicije za borbu protiv Islamske države dala vrlo konkretne doprinose. Ona je prva zemlja u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim delom. To je rezultiralo time da u 2016. nije bilo zabeleženih odlazaka na strana ratišta", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Zeman je za češki list Blesk izjavio da ukoliko Islamska država bude pobeđena u Iraku i Siriji, preti opasnost da će teroristi, osim toga što će se premestiti u Afganistan, stvoriti evropsku terorističku bazu, te da takva baza može biti BiH s obzirom na njen nacionalni sastav.

XS
SM
MD
LG