Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napadač iz Barselone priznao da je planiran veći napad


Mohamed Houli Šemlal, priznao je na sudu da je planiran mnogo veći napad

Jedan od četvorice osumnjičenih za teroristički napad u Barseloni prošlog četvrtka u kojem je stradalo 15 osoba, a više od 100 je povrijeđeno, Mohamed Holuli Šemlal priznao je u utorak na sudu da je planiran mnogo veći napad od onog kojeg izveden.

Sudski izvori, prenosi BBC kažu da je Šemlal priznao da je planiran mnogo veći napad sa eksplozivom a španski dnevnik El Mundo je rekao na sudu da je on priznao da je čeuvena katredala Sagrada Familia, prepoznatljivi simbol Barselone bila jedna od nekoliko meta.

Četvorica uhapješnih iz terorističke ćelije za koju španske vlasti kažu da su je u potpunosti uništili pojavili su se danas na sudu, a Šemlal je povrijeđen u eksploziji u kojoj je srušena kuća u Alkanaru koju su koristili.

Osimorica osumnjičenih pripadnika terorističke ćelije su mrtvi, dvojica su stradali u eksploziji u Alkanaru, a šest je naknadano ubila policija.

Posljednjeg osumnjičenog je ubila policija u vinogradu zapadno od Barselone u ponedjeljak.

Osumnjičeni su uz ogromne mjere obezbjeđenja iz Barselone dovedeni na sud u Madridu danas na prvo saslušanje.

Istražni sudija Fernando Andreu saopštava im šta im se sve stavlja na teret, očikivano optužnicu za terorizam, ubistvo i posjedovanje oružja.

Osumnjičeni prema proceduri daju iskaz.

Mohamed Houli Šemlal prvi svjedoči, i on je povrijeđen u eksploziji u Alkanaru dan prije napada izvedenog na La Rambli u Barseloni. Prilikom pojavljivanja na sudu bio je u bolničkoj pidžami gdje ga još uvjek liječe od posljednica eksplozije.

Policija je kasnije pronašla 120 kanistera na mjestu incidenta u Alkanaru. Nočekivana eksplozija natjerala ih je da promijene plan napada.

Jedan od druge dvojice osumnjičenih stradlih u eksploziji, je imam Abdelbaki Es Sati, Markonac za kojeg se vjeruje da je imao glavnu ulogu u radikazaciji osumnjičenih.

XS
SM
MD
LG