Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han traži novu politiku prema Turskoj


Sleganje ramenima nije dugoročna politička strategija: Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je na promenu kursa EU prema pristupanju Turske tom bloku nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tražio od Turaka koji žive u Nemačkoj da na izborima u septembru ne glasaju za dve vladajuće partije.

Erodgan je prošle nedelje rekao da nemački građani turskog porekla na predstojećim izborima ne treba da glasaju za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel, Socijaldemokratsku partiju (SDP) Martina Šulca ili Zelene jer su te stranke pokazale anti-turski stav, podseća danas EUObzerver.

"Verujem da je došlo vreme da članice razmotre strateške impilkacije takvog ponašanja. Sleganje ramenima nije dugoročna politička strategija", rekao je Han za nemački dnevnik Zidojče cajtung od 21. avgusta.

Han je svoj zahtev opravdao Erdoganovim mešanjem u kampanju za parlmentarne izbore u Nemačkoj, kao i zahtevom Ankare za izručenje nemačko-turskog pisca Dogana Akanlija (60).

"Mešanje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u nacionalnu izbornu kampanju, kao i zahtev za izručenje navodnih političkih protivnika, neprihvatljivi su", rekao je evropski komesar koji je od 2014. zadužen za politike susedstva i proširenja EU.

XS
SM
MD
LG