Dostupni linkovi

Završen protest radnika 'Goše' ispred Vlade Srbije


Protest radnika 'Goše': Treba i naša deca da žive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Protest radnika 'Goše': Treba i naša deca da žive

Radnici fabrike šinskih vozila "Goša", njih dvestotinjak, iz Smederevske Palanke protestovali su ispred Vlade Srbije zahtevajući da država stupi u kontakt sa vlasnikom fabrike i pomogne oko isplate zaostalih plata, rešavanja problema nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Njima su se pridružili i pristalice grupa koje se protive politici aktuelnih vlasti u Srbiji i zalažu za poboljšanje radničkih prava.



Predsednik Štrajkačkog odbora "Goše" Milan Vujičić poručio je na skupu da je Vlada Srbije mogla da reaguje kada je reč o "Fijatu", "Galenici" i "Agrokoru", a da je pitanje kako ne može da reaguje u slučaju fabrike šinskih vozila.

"Kakvu mi to Vladu imamo kada ne može da privoli jednog običnog vlasnika firme da dodje i razgovara sa svojim radnicima", rekao je Vujičić.

Štrajk u Fiatu: Radnici nikoga ne zanimaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00



On je upitao i ko je dozvolio da firma napravi toliki dug prema radnicima i ocenio da je država "svojim nečinjenjem i uvlačenjem stranim investitorima dovela do toga da nastane toliki dug".

Ministarstvo privrede saopštilo je ranije da je "Goša" privatna kompanija, ali da je država učinila sve kako bi pomogla radnicima, odnosno da im je obezbedjena jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a da su zdravstvene knjižice radnicima overene do 30. septembra zahvaljujući uplati 6,5 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Vujičić je ranije rekao i da još nisu dogovoreni poslovi Goše sa železarom iz Smedereva i Jugoimportom, u čemu je posredovalo Ministarstvo privrede.

"Goša" zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG