Dostupni linkovi

Radnici prepušteni sami sebi


Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Ekonomista Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja iz Beograda, za rubriku „Zašto?“ objašnjava može li država i kako da pomogne radnicima fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke koji su u štrajku već pet meseci?

Radnici traže upravo pomoć vlasti, te su za 22. avgust najavili i protest ispred zgrade Vlade u Beogradu.

Bušatlija komentariše i činjenicu da “Goša” ne duguje samo radnicima, već da, prema rečima ministara privrede, to preduzeće ima i dug od čak 512 miliona dinara (oko 4,28 miliona evra) za poreze i doprinose.

  • Pomoć samo kroz regulativu i zakone

Iskreno govoreći, država radnicima, ne samo “Goše” nego bilo kom radniku u ovoj zemlji, može pomoći samo regulativom.

Dakle, mora da ima zakone koji dozvoljavaju i podržavaju organizaciju koja brani initeresa radnika, a to su sindikati. Ali ne sindikati kojima upravlja država, ne sindikate koji dve godine ne dolaze na sastanke SES-a (Socijalno-ekonomskog saveta ), jedinog organa gde sindikati razgovaraju sa poslodavcima i sa državom.

Vi morate imati urednu državu, a onda će radnici biti normalno zaštićeni kroz te instrumente koje demokratija ima za zaštitu radnika.

  • Dug za porez moguć samo u neuređenoj državi

To je moguće u zemlji koja nije uređena. Ukoliko država uredi zakonodavstvo tako da se ne može desiti da neko ne plati svoje obaveze prema državi i prema radnicima, duže od recimo tri meseca…

Ako se to desi, onda se može destiti isključivo zato što to zakoni dozvoljavaju. Bilo posredno, bilo neposredno.

Posredno je kada se dešava da političke strukture mogu da krše zakone i dozvole nekome da mimo zakona uradi nešto ili ne uradi ništa. To, u jednoj uređenoj zemlji, mora da bude kažnjivo isto kao što je i neposredno odsutajanje od obaveza, ondonso ispunjavanja obaveza privatnog vlasnika jedne kompanije.

  • Na zapadu su jedino smrt i porez izvesni

U uređenoj državi političar ni na koji način ne sme da promoviše ideju da neko ne plati porez. Na zapadu važi da su jedine izvesnosti u životu - smrt i porez. Dakle, to će neminovno morati da dođe. Nikome nigde na zapadu neće pasti na pamet - ukoliko nisu velike pare u pitanju i spremnost da se više nikada ne bavi politikom i da odsedi u zatvoru – ni jedan političar neće omogućiti nekoj privatnoj firmi da ne plati porez.

  • Radnici prepušteni sami sebi

Oni nisu sada prepušteni samima sebi, oni su prepušteni onoga momenta kada je naša demokratizacija krenula tim haotičnim pravcem navodne tranzicije koja ne vodi zaštiti radnika. I to se pogoršava svaki put kada se menjaju radni zakoni – svaki put se situacija radnika sve više i više pogoršava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG