Dostupni linkovi

Brnabić: Vlada je učinila sve što je mogla za "Gošu"


Povodom najave štrajkača "Goše" da će u utorak protestovati ispred Vlade Srbije, premijerka Ana Brnabić je rekla da je za ovu fabriku "Vlada učinila i više nego što je zakonski mogla da uradi".

Podsetila da je fabrika "Goša" 2007. godine privatizovana, a 2012. godine je prestala svaka obaveza Vlade po ugovoru o privatizaciji.

Vlada je, prema njenim rečima, između ostalog, isplatila svakom radniku ove fabrike po 60.000 dinara pomoći, zdravstvene knjižice su im overene do 30. septembra ove godine, angažovana je Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i pokušano je da se reši taj spor, a radnici i rukovodstvo "Goše" su nekoliko puta bili na sastancima sa resornim ministrom.

"Ne znam šta kao Vlada više možemo da uradimo", rekla je ona i dodala da je Vlada otvorena da razgovara sa svakim.

Ministarstvo privrede saopštilo je prethodno da su pregovori, a ne protesti rešenje za probleme radnika "Goše".

Ministar privrede Goran Knežević je u saopštenju još jednom pozvao vlasnika fabrike - kompanije Lisnart holding limited da sednu za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja za radnike "Goše".

Ministarstvo je u saopštenju navelo i da ; "u potpunosti razume" težak položaj radnika "Goše" koje je "prethodni vlasnik ŽOS Trnava iz Slovačke ojadio za oko 20 plata i nije uplaćivao doprinose"

Istovremeno je ukazalo i da je "veoma iznenadjeno" najavom protesta radnika Goše, inače privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, čijim radnicima je država pomogla koliko je mogla.

"Iako je "Goša" u potpunosti privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima", navelo je ministarstvo.

To ministarstvo je ukazalo i da su "pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu".

"Nejasno je zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste", ukazuje se u saoštenju.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je tu fabriku početkom aprila ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

XS
SM
MD
LG