Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napad u Marseju se za sada ne tretira kao teroristički


Francuska policja je uhapsila vozača kombija (35) koji je jutros ubio jednu osobu i nekoliko ranio kada je uleteo na dve autobuska stajališta u gradu Marseju na jugu zemlje. Incident se za sada ne tretira kao teroristički, prenosi Rojters.

Izvor u poliiciji, na koji se poziva francuska agencija, kazao je da je osumnjičeni poznat organima bezbednosti zbog sitnog kriminala kao i da ima psihičke probleme.

“Uhapšen je na iznenađujuće miran način, nije bilo pucnjave”, kazao David Reverdi, iz Policijske sunije Marsije je lokalnoj televiziji BFM TV.

Napadač je prvo udario u jedno autobusko stajalište u siromašnom delu grada a posle u drugo, koje je udaljeno nekoliko kilometara sat kasnije, što ukazuje na njegovu odlučnost, ističe Reverdi.

“Međutim, možemo da se zapitamo, zašto je odabrao ova mesta? Da je hteo da napravi pokolj, drugi delovi Marseja u drugo vreme – bili bi logičniji”, smatra Reverdi.

Policija je pozvala građane Marseja da izbegavaju taj deo grada.

Drugi francuski mediji na svojim sajtovima preneli su da se još ne zna tačan broj žrtava.

Napad se dogodio nekoliko dana posle sličnog napada u Barseloni i Kambrilsu u Španiji, gde su stradale 14 i povređeno više od 100 ljudi.

Francuska je uvela vanredno stanje nakon što u islamski ekstremisti ubili 130 ljudi u i okolini Pariza u novembru 2015. Potom je ubijeno 86 lica u napadu u Nici u julu prošle godine, kada je militant tuniskog porekla uleteo kamionom u bulevar u kojem su se šetali građani koji su proslavljali državni prazni, Dan pada Bastilje.

XS
SM
MD
LG