Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: RS neće sprovoditi odluku Ustavnog suda


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH da vojni objekat Veliki Žep u Han Pesku u Srpskoj treba uknjižiti na ime BiH, nesprovodiva i da Srpska to neće učiniti.

"Mi nećemo dovesti do toga da Republika Srpska na ovaj način bude ponižena", naglasio je Dodik.

On je rekao za "Sputnjik" da je ozbiljan presedan napravljen oko imovine jer to može da posluži kao priča o tome da se sva imovina, ne samo vojna, nego i putevi, svi javni objekti, šume i ostalo knjiže na nivou BiH.

"Kada sud donese takvu odluku, šta da mi uradimo? A, u Ustavu BiH piše da Republika BiH, koja je do tada imala takav status, nastavlja da radi kao BiH sa unutrašnjom organizacijom i pravima predviđenim ovim ustavom. I taj ustav ignorišu. Pozivaju se na 1991. godinu. To je neverovatno, ali moraju da znaju da ćemo reagovati u svakom slučaju", istakao je Dodik.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG