Dostupni linkovi

I Srbija će videti pozivni broj Kosova


Pišu: Nadie Ahmeti i Amra Zejneli

Više od dva miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije, od juna 2018. koristiće pozivni telefonski broj za Kosovo +383. To će okončati rad stranih operatera na Kosovu, preciznije Slovenije i Monaka, 377 i 386 koji su bili u najvećoj meri korišćeni.

Od ove nedelje, očekuje se i da će se i pozivi sa fiksne telefije sa Kosova prema drugim zemljama identifikovati sa +383, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) tehnički direktor Telekoma Kosova Mehdi Ljatifaj.

"Međunarodni fiksni pozivi sa Kosova biće identifikovani sa +383", dodao je on.

Međunarodna unija za telekomunikacije u decembru prošle godine dodelila je Kosovu pozivni broj 383, a nakon postignutog sporazuma između Kosova i Srbije u Briselu.

Prvi poziv sa ovim pozivnim brojem realizovan je u februaru ove godine od Pošte i Telekoma Kosova.

Iz kosovskog Regulatornog autoriteta za elektronske i poštanske komunikacije (AKREP) kažu da je za prelaz na novi pozivni broj potrebno vremena zbog predviđenih faza koje moraju da se sprovedu.

"Prva faza tiče se dolaznih poziva sa pozivnim brojem 383 na mobilnoj telefoniji i ta faza traje do kraja ove godine. Druga faza počinje početkom 2918, kada je predviđena promena sim kartica i konačno uklanjanje aktuelnih pozivnih brojeva mobilne telefonije", istakao je direktor AKREP-a Krešnik Gaši.

Za fiksnu telefoniju rok je kraći a kada je u pitanju prelaz na 383. Do kraja ove godine, pozivni broj Srbije 381 biće konačno ukinut za fiksnu telefoniju.

U mestima gde živi većinsko srpsko stanovništvo, briselski sporazum omogućava dvogodišnju i ograničenu dozvolu za mobilnu telefoniju kompaniji mts.d.o.o., ćerki firmi "Telekoma Srbije", koji je sada već registrovan na Kosovu i sprovodi kosovske zakone.

"Ovaj operater je obavezan da sprovede i prelaz na pozivni broj 383, na osnovu briselskog sporazuma, ali i na osnovu plana migracije izgrađenog od AKREP-a", dodaje Gaši.

U maju ove godine je na osnovu briselskog sporazuma ugašen signal srpskih mobilnih telefonija Telenor i Vip mobajl koje je Kosovo smatralo ilegalnim operaterima. Njihovi korisnici su mogli da pređu na MTS.

Inače, svi pozivi sa Kosova prema Srbiji ostvaruju se kao međunarodni – na primer, Beograd se može dobiti pozivom 00 381 11, umesto 011 kako je do nedavno bilo.

Na Kosovu su do sada mobilni operateri koristili strane pozivne brojeve, kao što su pozivni broj Monaka (377), ili Slovenije (386), a fiksna koristi srpski pozivni (381).

Upravo je nepostojanje pozivnog broja Kosovu donelo velike troškove - od preko 200 miliona evra.

Austrija je u januaru 2016. aplicirala pri Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) za telefonski pozivni broj za Kosovo a broj je zvanično dodeljen 15. decembra 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG