Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majka žrtve Šarlotsvila: Kanališite ljutnju u akciju


Mural sa likom Heather Heyer u Šarlotesvilu,16.avgust 2017.

Majka 32-godišnje Heather Heyer, ubjene tokom protesta protiv rasista, nacista i pristalica supremacije bijele rase, na memorijalu za njenu kćer održanom u srijedu u Šarlotesvilu zatražila je od prisutnih da "smrt njene kćeri ne bude uzaludna" već da se suprostave nepravdi i kanališu "ljutnju u pravdenu akciju" što je izazvalo dugotrajni aplauz i ustajenje svih na noge.

"Pokušali su da ubiju moje dijete da bi je ućutkali.Znate li šta. Samo ste je učinili još značajnijom," rekla je Susan Bro poručujući okupljnima.

"Uprite prst na sebe kao što bi Haether uradila, i vidjećete da je moguće. Učinite taj dodatni korak i vidjećete da je moguće napraviti razliku u svijetu. Načnite u vašem srcu tu malu iskru odgvornosti".

Kako je naglasila njena majka "Ovo nije kraj legata Heather, ovo je tek početak".

Njen djed, Elwood Shrader je rekao da je Heather Heyer još kao djevojčica iskazivala strast prema ravnopravnost i uvjek brzo ukazivala kada nešto nije kako treba.

Kako je rekao djed, Heather je željela poštovanje za sve i vjerovala "da su svi životi važni", što je referenca na slogan "Crni životi su važni" nastao nakon što je posljednjih par godina nekoliko Arfoamerikanaca ubila policija.

Otac Mark Hayer, je poručio okupljnjima da je bi Heather željela da se "mržnja prekine".

Na memorijalu za Heather Heyer okupilo se više od 1000 ljudi, među nima je bio i senator Tim Kaine, potpredsjednički kandadat Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću prošle godine, a bijeli nacionalisti koji su bili najavili pojavljivanje i pokušaj ometanja komemoracije nijesu se na kraju pojavili.

Komomoracija je održana u Paramount teatru u Šarlotsvilu.Jedan 20-godišnjak iz Ohaja, James Fields, koji je simpatizer nacista, uhpašen je pod optužbom za ubistvo. Osim nje ranio je još 19 ljudi kada je automobilom uletio u masu demonstranta protiv rasista i nacista i ultradesničara.

Oglasio se na Twitteru i predsjednik SAD, Donald Trump koji je od utorka veče pod žestokim udarom javnosti, medija, aktivista za ljudska prava, stranih zvaničnika, čak i članova njegove Republikanske stranke nakon što je ponovo ustvrdio da su za nasilje, rasista, nacista, bijelih supremacista i pripadanika Kju Kluks Klana (KKK) odgovorne obje strane.

Trump je napisao u tweetu da je Heather Hayer je bila "lijepa i nevjerovatna" i "istinski posebna mlada žena". Kako je rekao "dugo će je se sjećati svi".

Danas je još osam izvršnih direktora velikih kompanija iz protesta zbog Trumpovog flertovanja sa rasistima i nacistima napustilo je njegov Savjet proizvođača, nakon čega je on obajavio na Twitteru da okonačava sve u vezi tog tijela.

The Washington post je u srijedu izašao sa editorijalom pod naslovom "Nacija može samo jecati", dok je The New York Times poručio da je "Trump svojim istupom dao bijelim supremacistima nepodijeljenu podršku".

Bivši američki predsjednici otac i sin George H.W. Bush i George W. Bush izdali su saopštenje za javnost u kojem su odbacili rasizam, povodom nasilja ultradesničara u Šarlostesvilu, javlja CNN.

"Amerika uvijek mora odbaciti rasizam, antisemitizam i mržnju. Dok se molimo za Šarlostesvil, sjećamo se temeljnih istina iz naše Deklaracije o nezavisnosti. Svi smo stvoreni jednaki i svi imamo ista neotuđiva prava. Znamo da su ove istine vječne, jer smo vidjeli poštenje i veličinu naše zemlje", naveli su otac i sin Bush.

Bivši predsjednici nisu u svojoj izjavi pominjali reakciju predsjednika Donalda Trumpa, međutim, mnogi drugi republikanci, kolege iz Trumpove stranke su vrlo direktno kritikovali Trumpa. Među njima i utiecajni Mitt Romney, John McCain i Lindesey Graham koji kaže da Trump dijeli Amerikance i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG