Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp ponovio da su obe strane krive za nerede u Virdžiniji


Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp ponovio je prvobitnu i kontroveznu reakciju o nedavnim neredima u saveznoj državi Virdžiniji, ocenivši da su "obe strane" krive.

"Mislim da su krive obe strane", rekao je kasno sinoć Tramp aludirajući na članove ekstremne desnice i rasista s jedne strane i demonstrante okupljene na protivmitingu u gradu Šarlotsvilu u kojem je jedan osoba stradala.

Jedna 32-godišnnja žena poginula je u Šarlotsvilu u subotu kada je simpatizer neonacizma automobilom uleteo u demonstrante protivmitinga.

Tramp se našao na meti kritika pošto je optužio prvobitno "mnoge strane" za mržnju i netrpeljivost, bez otvorenog spominjanja neonacista i rasista koji su organizovali skup.

"Kada dajem izjavu, volim da bude tačan i da znam činjenice", rekao je Tramp novinarima u Njujorku.

Tramp je pod pritiskom dva dana kasnije "osudio rasisitičko nasilje".

"Osudio sam neonaciste, ali i sve koji su tamo bili. Nisu bili samo neonacista i rasisti", rekao je američki predsednik. U Šarlotsvilu u Virdžiniji u subotu je izbilo nasilje pošto su se neonacisti, skinhedsi, pristalice nekada raisistčke organizacije Kju-kluks-klana i drugi ekstremisti okupili, kako su rekli, "da vrate Ameriku", kao i da iskažu protivljenje uklanjanju statue komandantu snaga Juga (Konfederacija) u Građanskom ratu Robertu Liju.

S druge strane, okupili su se protivnici ekstremnih desničara, posle čega je došlo do sukoba i uličnih tuča.

XS
SM
MD
LG