Dostupni linkovi

Britanska premijerka kritikovala Trumpa zbog 'obje strane'


Theresa May, britanska premijerka
Theresa May, britanska premijerka

Britanska premijerka Theresa May kritikovala je u srijedu američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog izjave o krivici "obje strane" za nasilje između rasista, pristalica bijele supremacije i nacista i njihovih protivnika u Virdžiniji, navodeći da "nema jednakosti" između njih.

May je u Portsmutu, gde je predstavljen novi britanski nosač aviona, rekla da ona ne vidi "jednakost između onih koji zagovaraju fašističke stavove i onih koji im se protive".

Ona nije kritikovala Trumpa poimenice, ali je rekla da lideri traba da se suprotstave ekstremno desničarskim stavovima "kadgod i gdjegod ih čuju", prenosi Associated press (AP).

I drugi političari u Velikoj Britaniji su kritikovali Trumpa. Liderka škotskih konzervativaca Ruth Davidson je na Twitteru navela da je predsjednik SAD branio "naciste fašiste i rasiste", dodajući da je to "sramota".

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je insistirao na tome da su obje strane krive za nasilje u Šarlotisvilu, Virdžiniji, tokom vikenda.

Kako je rekao Trump i lijevi i desni estremisti su postali nasilini tokom skupa bijelih nacionalista u Virdžiniji, koji su potpalili političku oluju oko rasnih odnosa u SAD, i njegove liderske uloge u ovoj nacionalnoj krizi.

Trump je podsjetimo, u ponedjeljak, nakon oštrih kritika javnosti da se u prvoj reakciji nije ogradio, odnosno osudio rasističke, nacističke i grupe koje promivišu bijelu supremaciju, ipak osudio neonaciste i rasiste da bi se u utorak ponovo vratio svom prvobitnom stavu i za nasilje optužio obje strane.

Zbog posljednje izjave američki se predsjednik našao na žestokom udaru javnosti, medija, aktivista za ljudska prava, čak i članova njegove Republikanske stranke koji su odmah nakon njegovog istupa saopštili da odbaciju netoleranciju, netrpeljivost i rasizam.

XS
SM
MD
LG