Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN osudile rasističko nasilje u SAD, apeluju na istragu


Ilustracija

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) pozvali su SAD u srijedu da se susprostave rastućem rasističkom nasilju i ksenofobiji u toj zemlji te da procesuiraju počinioce zločina iz mržnje.

"Mi smo zapanjeni nasiljem u Šarlotisvilu i rasnom mržnjom koju su iskazali ekstremno desni nacionalisti, pristalice supremacije bijele rase i neo-nacističke grupe", saopštili su nezavisni eksperti UN u izjavi objavljenoj u Ženevi, gdje je sjedište UN agencije za ljudska prava.

"Pozivamo na procesuiranje i adekvatne kazne za sve počinioce i brzo otvaranje nezavisne istrage o ovim događajima...Akti mržnje i rasističkog govora mržnje moraju biti nepodijeljeno osuđeni. Zločini iz mržnje moraju biti istraženi, a počinioci procesuirani," takođe je navedeno u zajedničkom saopštenju.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je insistirao na tome da su obje strane krive za nasilje u Šarlotisvilu, Virdžiniji, tokom vikenda.

Kako je rekao Trump i lijevi i desni estremisti su postali nasilini tokom skupa bijelih nacionalista u Virdžiniji, koji su potpalili političku oluju oko rasnih odnosa u SAD, i njegove liderske uloge u ovoj nacionalnoj krizi.

Trump je podsjetimo, u ponedjeljak, nakon oštrih kritika javnosti da se u prvoj reakciji nije ogradio, odnosno osudio rasističke, nacističke i grupe koje promivišu bijelu supremaciju, ipak osudio neonaciste i rasiste da bi se u utorak ponovo vratio svom prvobitnom stavu i za nasilje optužio obje strane.

Nakon sukoba između dvije strane u subotu, atomobil je uletio u masu i ubio jednu ženu i ranio 19 drugih. Jedan 20-godišnjak iz Ohaja, James Fields, koji je simpatizer nacista, uhpašen je pod optužbom za ubistvo.

Događaji u Virdžiniji su "posljednji primjer narastajućeg rasizma, rasne diskriminacije, afrofobije, rasističkog nasilja i ksenofobije uočne na demonstracijama širom SAD" poručili su eksperti UN, prenosi Reuters.

Saopštenje UN su izdali Sabelo Gumedze, predsjedavjući rade grupe UN eksperata za ljudska prava za ljude afričkog prijekla, Mutuma Ruteere, spcijalni izvjestilac UN za savremene forme rasizma i Anastasia Crickey, predsjedavjuća UN komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije.

U ponedjeljak je UN panel za ljudska prava apelovao na Sjedinjene države da okončaju široko rasprostranjeno pritvaranje budućih imigranata i tražilaca azila, navodeći da ta praksa "uočljivo raste" i da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG