Dostupni linkovi

Vanredna vijest

London želi privremenu carinsku uniju nakon Brexita


London

London želi da s Bruxellesom pregovara o "privremenoj carinskoj uniji" nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije, priopćilo je danas britansko ministarstvo za Brexit.

U saopćenju se navodi da britanska vlada želi "tranzicijski period" tijekom kojega bi se sačuvala "bliska veza" sa europskom carinskom unijom.

"Jedan mogući pristup je privremena carinska unija između Velike Britanije i EU i tokom tog perioda tranzicije koji bi bio dogovoren s Brixellesom, Britanija bi dogovarala nove ambiciozne trgovačke sporazume diljem svijeta", piše u saopćenju.

Ministarstvo procenjuje da bi tranzicijski period dao "potrebno vrijeme (...) za dovođenje u red budućih carinskih sporazuma" i omogućio "sigurnost za kompanije i kapacitet za meku tranziciju".

Brojni stručnjaci ocjenuju da će biti veoma teško ispregovarati novi trgovački sporazum Velike Britanije i EU prije nego što ta zemlja napusti Uniju 2019.

Laburistički zastupnik u britanskom parlamentu Chris Leslie je prijedlog o privremenoj carinskoj uniji opisao kao "spisak lijepih želja".

Pregovori Velike Britanije i EU su počeli u lipnju i za sada se vode oko tri ključne tačke - budućim pravima Europljana u Britaniji, financijskim detaljima i granici sa Irskom.

XS
SM
MD
LG