Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Rusija podržava napore za rešenje libijske krize


Halifa Haftar (L) i Sergej Lavrov (D)

Rusija podržava napore Halife Haftara, (lidera međunarodno nepriznate libijske vlade čije je sedište u Bengaziju), u postizanju dogovora sa Fajezom al Saradžom (premijerom međunarodno priznate vlade u Tripoliju), izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ruski ministar je posle sastanka sa libijskim liderima pozdravio "napore u cilju pronalaska rešenja u interesu obe strane".

Halifa Haftar se u istom danu susreo i sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Sardaž i Haftar su se krajem jula načelno dogovorili o primirju i organizovanju izbora, tokom sastanka koji je u Parizu organizovao francuski predsednik Emanuel Makron.

U Libiji nema stabilnosti nakon svrgavanja sa vlasti i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija 2011. godine.

Državom vladaju dve vlade koje predvode Fajez al Saradž i komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar.

Haftar je napustio vojsku još tokom Gadafijeve vladavine, 1980-ih godina, i proveo gotovo 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu koja je dovela do svrgavanja i ubistva Gadafija.

XS
SM
MD
LG